BERLINALE REPORT

Angažirani Clooney i Katarina Radivojević u zagrljaju zombija

10.02.2014 u 11:06

Bionic
Reading

Vikend na Berlin Film Festivalu: brige oko zapadne i istočne politike, Tyson kao ubojica sa sjekirom u novom Herzogu i friška invazija srpskog horora

Bilanca vikenda na Berlinaleu: hitna pomoć na zagušljivom prodajnom filmskom sajmu odvodi producenta koji je kolabirao pod teretom stresa i nedostatka kisika, dok se isto odvija i na novinarskoj projekciji filma 'Monuments Men'; post-presica je kasnila zbog novinara koji se onesvijestio i završio u bolnici usred prikazivanja novog Clooneyjeva uratka, sage o 'umjetničkom odredu' saveznika koji su 'spašavali' umjetnine iz nacističkih ruku.

George Clooney osobno je posjetio Berlin pa je na presici, koja je započela kada su se svi uvjerili da je hospitalizirani kolega OK, podržao ukrajinske prosvjednike i grčka potraživanja vlastitog nacionalnog blaga iz britanskih muzeja. Politike se na festivalu dalo osjetiti i drugdje; tu je film o 'Cesaru Chavezu', junaku američkih imigrantskih radnika, koji ima solidnu reklamnu kampanju, a zanimljivo je i to da je jedan Lou Ye, kineski redatelj koji je prije desetak godina kao disident morao raditi u Francuskoj, sada u Berlinu s novim filmom 'Blind Massage', a iza kojeg – kako li se vremena samo mijenjaju – u 2014. stoji kineska država, ujedno i drugo najveće filmsko tržište na planetu.


Od drugih, manje političko obojenih industrijskih vijesti, zanimljiva je novost to da će veliki francuski hit 'Nedodirljivi' dobiti svoju indijsku verziju, prije američkog remakea; Kevin Smith prodao je 'Tusk', 'moderni monster movie' pa on na jesen kreće u kina u Sonyjevoj distribuciji; Mike Tyson trebao bi glumiti ubojicu u novom uratku Wernera Herzoga, koji pregovara i s Pamelom Anderson te Russellom Brandom...

Lude vijesti dolaze i iz 'komšiluka' – na festivalu smo sreli Milana Todorovića, koji je 2009. gurnuo granice balkanskog žanrovskog filma snimivši prvi srpski (a i šire) zombi-horor 'Zona mrtvih' (aka 'Zone of the Dead'), s legendarnim Kenom Foreejem u jednoj od glavnih uloga.


Todorović u Berlinu prodaje svoj novi film 'Mamula' ('Nymph'), s još jednom legendom pred kamerom – Francom Nerom, a ovaj horor o ubojitoj morskoj sireni i seksi Amerikankama u posjeti Crnoj Gori nadopunjuje i pretprodajom novog uratka, koji uskoro kreće u produkciju, a na čijoj se' wish cast' listi nalaze i Foree i Nero. Riječ je o nastavku 'Zone mrtvih' nazvanom 'Wrath of the Dead', s Katarinom Radivojević u jednoj od glavnih ženskih uloga.

Prvi, prodajni teaser 'Wrath of the Dead' možete pogledati ovdje: