PRIČA O STARENJU, LJUBAVI I GUBITKU

HRT snima novi film 'Imena višnje'

07.02.2014 u 10:02

Bionic
Reading

U Gorici Jamničkoj u okolici Zagreba u četvrtak su snimljene prve scene novog HRT-ova filma 'Imena višnje' koji redateljski potpisuje Branko Schmidt. Riječ je o televizijskom filmu koji se u potpunosti snima u produkciji HRT-a, a prema scenariju književnika Josipa Mlakića

'Imena višnje' intimna je priča o starenju, poraću, ljubavi i gubitku.

U središtu je priče život starijeg bračnog para koji živi na svojem imanju u osami ratom razorenog sela. Zaplet počinje kada starac kojega glumi Ivo Gregurević shvati da je njegova životna suputnica shrvana bolešću koja će odrediti njihovu sudbinu.

'Ovo je znatno drugačije od posljednja dva filma koja sam radio, koji su bili kritika hrvatskog društva. Scenarij je toliko dobar, dirljiv i nježan, govori o starosti, bolesti, umiranju te što je najvažnije, o ljubavi', rekao je Branko Schmidt. Ističe kako je u podlozi nježan, specifičan tekst koji nije mogao propustiti te ga je ponudio Dramskom programu HRT-a koji ga je prihvatio te potom započeo rad na filmu. 'Drago mi je što se Dramski program vraća ozbiljnim temama i ozbiljnim projektima. Mislim da je upravo to pravi put javne televizije', naglasio je Schmidt.


U glumačkoj ekipi su Ivo Gregurević, Nada Đurevska, Goran Bogdan, Mesud Dedović, Mustafa Nadarević, Daria Lorenci Flatz i Danijel Ljuboja. Snimanje se odvija u sumornome okružju zabačenog sela, prekrivenog snijegom, a stariji par živi u kući na osami što doprinosi tjeskobnoj atmosferi. Radnja filma proteže se kroz sva četiri godišnja doba.

'Ne bih htio previše otkrivati sadržaj, neka publika sama pogleda vidi i procijeni je li film dobar ili nije, jesmo li mi dobri kao glumci. Što se tiče samoga rada na filmu, mislim da mi je rad na ovom filmu u proteklih nekoliko dana najbolji posao koji sam uopće radio na filmu. Inače nikada nisam unaprijed govorio da će film biti dobar ili loš, ali sada sam siguran da će biti dobar', rekao je Ivo Gregurević, koji tumači glavnu mušku ulogu.

Njegova glumačka partnerica Nada Đurevska ima zahtjevnu ulogu žene koja obolijeva, no u prvom planu je nešto drugo. 'Prvenstveno glumim ženu koja je jako voljena, i to je najvažnije. Divno je kada vas voli muž, i to je jedna tako dirljiva priča, a istovremeno veoma moguća, koja baš daje nadu', rekla je Đurevska o svome liku.

Na filmu radi i jedan od najpoznatijih hrvatskih direktora fotografije Dragan Ruljančić, kojemu je ovo treći film koji radi u suradnji s Brankom Schmidtom. 'Uspjeli smo uhvatiti snježni ugođaj, a to nam je bilo važno za radnju i atmosferu filma. Kroz način snimanja i prirodu koja okružuje mjesto radnje nastojimo dočarati unutrašnja raspoloženja glavnih likova', rekao je Ruljančić.

Ova intimistička priča novi je veliki projekt HRT-a u trajanju od 120 minuta, a trebao bi biti gotov koncem ove godine. Prvi dio snimanja trajat će od 3. veljače do 7. ožujka, a drugi tijekom lipnja ove godine.