GLUMAČKA VELIČINA

Po ovome ćemo ga vječno pamtiti

03.02.2014 u 15:09

Bionic
Reading

U nedjelju nas je napustio jedan od najvećih i najtalentiranijih glumaca današnjice, oskarovac Philip Seymour Hoffman. U čast velikom glumcu, prisjećamo se, uz pomoć Timea, sedam njegovih najvećih uloga

Philip Seymour Hoffman u nedjelju ujutro pronađen je mrtav u kadi u svom apartmanu na Manhattanu. Iza sebe je ostavio životnu partnericu Mimi O'Donnell te njihovo troje djece, ali i mnogo nezaboravnih uloga, kako na filmu tako u kazalištu koje će živjeti dugo nakon njega. Godine 2005., osvojio je Oscar za naslovnu ulogu u filmu 'Capote', čemu moramo pridodati i tri nominacije za Oscar za najboljeg sporednog glumca, kao i tri nominacije za najvažniju kazališnu nagradu Tony. U nastavku je samo djelić filmske priče Philipa Seymoura Hoffmana.

1. Scotty J., 'Kralj pornića' (1997)

Mnogi kritičari ulogu u filmu 'Kralj pornića' uzimaju prijelomnom koja je Philipu otvorila put prema vrhu. Film nas vodi u svijet porno industrije 1970-ih i 80-ih, u kojoj je Hoffmanov Scotty entuzijastični homoseksualni operator ludo zaljubljen u Dirka (Mark Wahlberg).


2. Allen, 'Sreća' (1998)

Godinu dana nakon 'Kralja pornića', Hoffman je glumio u crnoj komediji o tri sestre, njihovoj obitelji i susjedstvu. Philip glumi susjeda Allena koji bombardira jednu od sestara opscenim i uvrnutim telefonskim pozivima.


3. Lester Bangs, 'Korak do slave' (2000)

Film Camerona Crowea vodi nas u jedno od najvažnijih razdoblja rocka, 70-e godine, i to očima rock novinara. Hoffman glumi legendarnog glazbenog novinara i glazbenika Lestera Bangsa, ovisnika o drogama i mentora mladog protagonista Williama, kojemu je savjetovao da bude 'iskren i nemilosrdan'.



4. Truman Capote, 'Capote' (2005)

Svojim portretom književnika Trumana Capotea u istoimenom biografskom filmu Hoffman je osvojio Oscar za najboljeg glavnog glumca. U žarištu filma Capoteovo je istraživanje za književni klasik 'Hladnokrvno ubojstvo', prilikom kojeg je razvio vrlo blizak odnos s osuđenim ubojicom Perryjem Smithom.



5. Gust Avrakotos, 'Rat Charlieja Wilsona' (2007)

Hoffman glumi neposlušnog CIA-ina agenta Gusta Avrakotosa koji s naslovnim kongresmenom Wilsonom pokušava naoružati afganistanske mudžahedine tijekom rata između Afganistana i SSSR-a.



6. Lancaster Dodd, ' Master' (2012)

Za ulogu Lancastera Dodda, vođe vjerskog kulta koji podsjeća na scijentologiju, u ovom kontroverznom filmu Hoffman je dobio brojne pohvale i nominaciju za Oscar.



7. Günther Bachmann, 'A Most Wanted Man' ('Najtraženiji čovjek', 2013)

U svom posljednjem snimljenom filmu snimljenom po romanu Johna le Carrea, koji je promovirao na netom završenom Sundanceu, Hoffman glumi agenta Günthera Bachmanna.