AUTOBIOGRAFSKI FILM

Priča o Waltu Disneyju stiže na veliko platno

02.01.2014 u 10:58

Bionic
Reading

Nova kino godina otvara se autobiografskim filmom 'Kako je spašen gospodin Banks', u kojem gledamo velikog tvorca animirane čarolije - upoznajemo gospodina Walta Disneyja

'Kako je spašen gospodin Banks' je prvi cjelovečernji igrani film o velikom filmašu i kreativcu W. Disneyju. Redatelj filma je John Lee Hancock (Priča o prvaku), a u ulozi Disneyja izvrsno se snašao dvostruki oskarovac Tom Hanks.

'Gospodin Banks' priča je smještena u 1961. godinu, kada je Disney nakon brojnih uspješnica odlučio svojoj kćerki ispuniti veliku želju i snimiti film o Marry Poppins, najpoznatijoj dadilji i glavnoj junakinji romana P.L. Travers (Ema Thompson). Tijekom susreta velikog američkog filmaša i spisateljice Travers upoznajemo čarobno okruženje u kojem je živio i stvarao Disney, ali i vidimo kompleksan, a često i iznimno simpatičan i humorističan odnos dvoje velikih umjetnika.


Tijekom priprema za snimanje ekipa filma imala je na raspolaganju bogatu građu Disneyjevog obiteljskog muzeja u San Franciscu, koju im je velikodušno ustupila Waltova kćerka Diane. Upravo je ona na otvaranju ovog velikog muzeja napomenula kako se odlučila na taj potez nakon saznanja da velik broj ljudi misli da je njen otac bio ni manje ni više nego – miš!

Tom Hanks naglašava da mu je tijekom pripreme za ulogu posebno bitno bilo savladati poseban ritam govora i konstantan kašalj po kojem je Disney bio poznat. Opisujući proces uzgajanja poznatih Disneyjevih brkova na svom licu, Tom se često šalio kako je nakon ove uloge definitivno vlasnik najpopularnijih, najslikanijih, najanaliziranijih, dijagramski mjerenih i najtestiranijih brkova na planetu!

U filmu 'Kako je spašen gospodin Banks' upoznajemo Disneyja kao brižnog oca i obiteljskog čovjeka koji je svu veliku animiranu čaroliju i zabavu stvarao kako bi svojim kćerkama učinio djetinjstvo nešto veselijim. A napravio je zaista puno više od toga!

Walt Disney bit će u kinima diljem Hrvatske u distribuciji 2i Filma od 16. siječnja!