MISOM ODRŽANOM ZA SPAS MFF-a

Svečano otvoren 11. Motovun Film Festival

28.07.2009 u 10:09

Bionic
Reading

Na glavnom motovunskom trgu u ponedjeljak kasno navečer svečano je otvoren 11. Motovun Film Festival, posvećen filmovima nastalim u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, na kojemu će se do 1. kolovoza prikazati 65 filmova te niz popratnih sadržaja i programa

Prva večernja projekcija, talijansko-brazilski film 'Promatrači ptica' redatelja Marca Bechisa, počela je minutom šutnje za poginule u tragičnoj željezničkoj nesreći kod Splita. Budući da je ponedjeljak bio dan žalosti, službeno otvorenje Festivala održano je, umjesto u 21 sat, tek nakon projekcije, malo prije ponoći.

Glavni program Festivala uključuje 21 naslov, a kombinira filmove koji su postigli uspjeh na uglednim svjetskim festivalima s manje poznatim uracima koji, kako je istaknuto, 'teško pronalaze put do publike'.

Direktor Festivala Igor Mirković obraćajući se gledateljima istaknuo je da je pred njima još jedna avantura neizvjesnog ishoda: 'Mi bismo voljeli da publika pamti ovo recesijsko izdanje Festivala kao mjesto veselja u neveselim vremenima. Tako smo ušli u prvo desetljeće Festivala, voljeli bismo tako ući i u drugo', poručio je Mirković.

Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je da je 'stotinu načina na koje se može uživati u Istri, no ovaj u Motovunu je zasigurno najbolji - pet dana prepunih filmova, pet dana na vjerojatno najzabavnijem malom festivalu na svijetu.'

Načelnik općine Motovun Slobodan Vugrinec je rekao da će se motovunsko brdo i ove godine pretvoriti u jedno nesvakidašnje filmsko iskustvo. Filmovi će se, po običaju, prikazivati na pet mjesta - u kinu Bauer, Još manjem kinu, kinu Trg, Barbakan i iza hotela Kaštel.

Posebnim ciklusom novog finskog filma te ciklusom dokumentaraca, po kojima je ta kinematografija također svjetski poznata, u Motovunu će se ove godine kao zemlja partner predstaviti Finska. Bit će prikazano 15 filmova, a u glazbenom programu iz Finske predstavit će se band '22 Pistepirkko' i kantautor Ismo Alanko.