ODLIČNI FILMOVI

Što ne smijete propustiti na HRFF-u

03.12.2013 u 09:02

Bionic
Reading

Predstavljamo nekoliko naslova koje nipošto ne smijete propustiti na ovogodišnjem Human Rights Film Festivalu, koji će se u Zagrebu održati od 8. do 13. prosinca, a u Rijeci od 17. do 21. prosinca

NORTE, KRAJ POVIJESTI
Novi film filipinskog kralja arthousea – Dostojevski susreće političku simboliku u uratku koji je savršen ulaz u veličanstveni Diazov opus za početnike: za razliku od ostalih, šutljivih crno-bijelih maratona, ovaj je u boji, ima dosta dijaloga i traje samo tri sata!

SATI U MUZEJU
Za ljubitelje umjetnosti – što nam muzeji govore o našim životima i može li kultura stvoriti nove mreže u ljudskim odnosima? Još jedna hrabra manifestacija filmske 'sporosti', za ljude kojima se u kinu ne žuri.

CAMILLE CLAUDEL 1915
Novi uradak francuskog provokatora Brune Dumonta bavi se istinitom pričom, životom umjetnice koju nesretna ljubav vodi sve do unutrašnjosti zidina psihijatrijske bolnice.

NASELJENICI – NAŠI NOVI SUSJEDI S PUŠKAMA
Srednjemetražni hrvatski film o izraelsko-palestinskom problemu! Barbara Babačić pratila je židovsko naseljavanje palestinskog teritorija pridruživši se svojom verzijom masi dokumentarnih filmova koji problematiziraju mržnju, sukobe i etničko čišćenje na Bliskom istoku.

PSI LUTALICE
Novi Tsai Ming-liang! Tajvanska festivalska ikona vraća se onome što najbolje zna: kontemplativnim suvremenim urbanim dramama, još jednom vizualnom poslasticom o 'strganoj' obitelji u Taipeiju.

KAD PADNE MRAK
Dokumentarac o pokolju policajaca u Šangaju i majci ubojice koja je prolazila osobnu kalvariju nakon tragedije – jedan od filmova koji se bavio kontroverznim motivima na Kinezima ne previše prihvatljiv način, zbog čega se i redatelj uvaljao u probleme.

NEZNANAC NA JEZERU
Saga o gay ljubavi višestruko nagrađena u Cannesu, uključujući i priznanje za najbolju režiju, koje je odnio Alain Guiraudie.

MANAKAMANA
Autori 'Leviathana', eksperimentalnog dokumentarca koji smo gledali lani, producirali su ovaj komad bizarne dokumentarne antropologije, pogled na Nepal iz vagona žičare i vjernike koji obilaze hram iz naslova.