NOVA TRANSFORMACIJA

Američki film krenuo je u juriš - na televiziju!

19.12.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Filmovi 'Fargo', 'Istinite laži' i 'Duh' postaju TV serije? Novi trend? Naslovi i brojke upućuju upravo na to - saznajte kako je film doživio svoju novu metamorfozu na malim ekranima i što nas sve čeka

I dok se filmski novinari, kritičari, analitičari i teoretičari natječu tko će bolje, brže i pedantnije secirati fenomen kvalitativne dominacije sadržaja s malih ekrana nad sadržajima s velikog platna, mnogima ispred nosa prolazi još jedan iznimno zanimljiv krak transmedijske revolucije – ako ste mislili da je brak televizije i filma komplicirani labirint interesa, zabave i eksploatacije, kaos je samo pojačan ulaskom interneta u cijelu priču, a konačan je rezultat invazija televizijskih serija nastalih kao adaptacije uspješnih igranih filmova iz bliže i dalje prošlosti sedme umjetnosti.

Film i televizija oduvijek su na jedan poseban način dijelili suprotni kraj pupčane vrpce, a u 21. stoljeću to je očitije nego ikada, s novim trendovima za novo vrijeme. 'Novim' trendovima, zapravo, jer navodnici bi nas odmah trebali podsjetiti na to da je riječ o već viđenim stvarima, koje su u skladu s civilizacijsko-kulturološko-tehnološkim metamorfozama postale tek drugačiji, razmahaniji, veći i bogatiji trend u odnosu na prošlost.

Televizijska eksploatacija kino-hitova, dakle, nipošto nije fenomen jedinstven za ove lude dane multimedijskog presijecanja. Prisjetimo se samo kako su neke od najpoznatijih franšiza komercijalne američke kinematografije, sve od 'RoboCopa' preko 'Terminatora' do 'Strave u Ulici Brijestova', zaživjele na televiziji paralelno ili između nastavaka verzija s celuloida. Naravno, istovremeno je i film sisao ideje s TV-a (od 'Mr. Beana' do 'Seksa i grada' i najavljenog 'Entouragea'), ali puno je isplativije veliki blockbuster transformirati u televizijski maraton koji će iskoristiti već izgrađenu holivudsku publiku za platformu načelno jeftinijeg, 'dostupnijeg' i samim opsegom epizodnog pripovijedanja duljeg projekta.

Stoga nas ne treba čuditi – ma koliko nas fascinirale – silne najave televizijskih spin-offova najavljenih za blisku budućnost.


'Fargo', kultni klasik braće Coen, uskoro će postati TV serija – mini serija, ili kako to u SAD-u sada zovu, 'limited series' od 10 epizoda, s Billyjem Bobom Thorntonom, Colinom Hanksom i Martinom Freemanom u glavnim ulogama. Freeman je prodavač osiguranja iz malog grada, koji upada u nevolje nakon što upozna Lornea Malva (Thornton). Sve to na TV bi trebalo tijekom 2014. godine.

Na listi velikih planova nalaze se i 'Istinite laži', čuvena akcijska komedija iz 1994. s Arnoldom Schwarzeneggerom i Jamie Lee Curtis u glavnim ulogama, a koju bi James Cameron mogao pretvoriti u atrakciju za ekrane, kao svoj prvi TV projekt nakon 13 godina. 'Istinite laži' razvija za 20th Century Fox Television, ne zna se tko će glumiti, ali poznato je da iza projekta stoji i producent Rene Echevarria, Cameronov suradnik na serijalu 'Dark Angel'.

'Duh', romantična drama iz 1990., s Patrickom Swayzeom kao duhom i Demi Moore kao udovicom, došla je pod ruke Akive Goldsmana (scenarist 'Genijalnog uma') i Jeffa Pinknera ('Fringe'), unajmljenih da film pretvore u TV seriju. Financijski, TV-'Duha' podupire Paramount TV.


Na red je došla čak i 'Savršena formula' ('Limitless'), film star svega dvije godine, koji bi trebao uskrsnuti kao televizijski serijal. Triler s Bradleyjem Cooperom koji postaje bogati genije nakon otkrića tablete za nagli razvoj pameti trebao bi između ostalih producirati sam Cooper, dok NBC paralelno razvija nešto posve drugačije, televizijsku verziju filma 'Novi dom' ('The Money Pit'), komedije s Tomom Hanksom iz 1986. godine.

Nova popularnost 'Čarobnjaka iz Oza' dovela je i do 'Red Brick Road', provokativnije SF verzije za TV, koja se najavljuje kao 'Oz pod utjecajem Igre prijestolja'. Posljednje tri godine najavljuju i televizijsku inkarnaciju Scorseseovog klasika 'Goodfellas', koja je nakon godina pretumbavanja i dotjerivanja završila kao potencijalni projekt mreže AMC ('Breaking Bad').

Nema potvrde o zelenom svjetlu za snimanje i prikazivanje, ali doživimo li konačno i to čudo, iza njega bi (prema posljednjim najavama) trebali stajati Nicholas Pileggi i Jorge Zamacona, iako nije poznato koji će se dio istinite priče o kriminalcu Henryju Hillu pokriti u scenariju. S obzirom na to da je riječ o televizijskom serijalu s puno minutaže na raspolaganju, ne treba nas čuditi ako odgovor, baš kao i onaj na pitanje 'koje će još filmove pretvoriti u serije?', u konačnici bude – SVE.