U KINIMA: 'IGRE GLADI: PLAMEN'

Odličan nastavak 'Igara gladi'

22.11.2013 u 11:52

Bionic
Reading

Vrhunski nastavak zasjenjuje prvijenac i pruža iznimnu zabavu

'Igre gladi' pokazao se velikim iznenađenjem kao rijetki moderni 'teen' film s financijskim uspjehom nakon serijala 'Sumraka', a da je pritom ujedno i kvalitetan uradak. Bez iznenađenja, nastavak ima dvostruko veći budžet, ali i novog redatelja, scenariste, kao i brojne nove likove. Takve promjene uz ogromna očekivanja postavljena prvijencem obično su recept za katastrofu, ali na sreću publike 'Igre gladi: Plamen' vrhunski je film, bolji u skoro svakom pogledu od prvoga.

Jennifer Lawrence i njezin lik Katniss zapravo su 'nosili' prvijenac zahvaljujući sjajnoj emocionalnoj povezanosti publike sa svim njezinim potezima. Nastavak nam pruža isto, ali ujedno snažnije iskustvo, jer se Katniss kao lik dodatno razvija pružajući gledateljima kontinuirano emocionalno dinamično 'putovanje', rijetkost za moderne nastavke gdje su likovi uglavnom 'ista stara priča'. Zapravo bi nastup Lawrence i njezina karizma bili dovoljni za preporuku gledanja, ali 'Plamen' uspješno servira nove, zanimljive likove koji se prirodno spajaju s gomilom drame i akcije.

Svakako, riječ je o filmu u kojem gledatelj napeto iščekuje svaku sljedeću sekvencu iako, naravno, postoje nedostaci. Sporija, dijalogom i dramom snažnija prva polovica filma prelazi u akcijski napetu drugu polovicu koja djeluje 'ubrzano', odnosno završava naglo. Naravno, riječ je o adaptaciji knjige dugog trajanja gdje se moralo 'rezati', ali završnica uistinu odiše osjećajem nedostatka scena, kao da nešto još nedostaje. No uz cjelokupno uspješno emocionalno iskustvo koje nadilazi prvijenac, teško je puno kritizirati, pogotovo kad znamo da slijede još dva filma koja će zasigurno 'nadopuniti' nagli kraj.

Jedan od većih problema prvijenca, ljubavni trokut i zapravo možda jedini razlog zašto se ovo uopće smatra 'teen' filmom i ovdje predstavlja 'boljku', jer lik Liama Hemswortha i dalje nije dovoljno razrađen kako bi cjelokupan romantični zaplet bio dovoljno uvjerljiv. Nedostatak, ali ne dovoljno velik da naruši ukupno zadovoljstvo, uvelike pojačano redateljskim 'majstorijama' Francisa Lawrenca, koji se iskupljuje prijašnjim filmskim promašajima izrazito upečatljivim kadrovima i sjajno zaokruženom atmosferom.

Zaključno, 'Igre gladi: Plamen' sjajno je ostvarenje moderne kinematografije i rijedak nastavak koji potpuno zasjenjuje prvi film. Nedostaci postoje, ali uz prizore i trenutke koji ostaju u svijesti dugo nakon gledanja, rijetko vidljivo u modernim holivudskim spektaklima, možemo samo objeručke prihvatiti serijal 'Igre gladi' kao klasik novih generacija koji će teško biti pratiti.

Svjedočite talentu mlade, nevjerojatno nadarene, vrijedne i uspješne glumice u pet naslova iz Jennifer Lawrence kolekcije iz MAXtv videoteke