NATJECATELJSKI PROGRAM SFF-A

Odlični debitantski filmovi u konkurenciji igranog filma

22.07.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Selektorica Elma Tataragić u ovogodišnji natjecateljski program igranog filma na Sarajevo Film Festivalu uvrstila je deset filmova koji predstavljaju raznovrsnost i umjetničko bogatstvo kinematografija regije, a većinom su to debitantski i niskobudžetni radovi

Ugledni scenarist Răzvan Rădulescu i suredateljica Melissa de Raaf debitiraju filmom 'Kao prvo, Felicia', koji se odvija tokom jednog dana, a donosi bolnu obiteljsku dramu nastalu na generacijskom jazu i potpuno različitim pogledima na svijet. Asli Özge debitira filmom 'Ljudi na mostu', koji kroz dokumentarističko-igrani pristup prikazuje mladu generaciju u današnjem Istanbulu. Sličnom temom bavi se i film 'Jesen u mojoj ulici', gdje se debitant Miloš Pušić bavi položajem mlade generacije izgubljene u srbijanskoj provinciji.

Kamen Kalev debitira filmom 'Istočni komadi', intimnom pričom o bugarskom društvu ispričanom iz ugla dva brata koji pokušavaju pronaći svoj put u kaotičnom društvu u tranziciji. Film 'Ordinary People' Vladimira Perišića donosi priču o mladiću koji tokom jednog ratnog dana postaje ubojica. 'Crnci', Gorana Devića i Zvonimira Jurića, koji su nedavno imali premijeru na pulskom festivalu, sličan je po temi, a različit u pristupu, jer donosi priču o grupi vojnika u ratu, naglašavajući njegov besmisao.

Antonio Nuić je ponovo s nama, sa svojim drugim igranim filmom 'Kenjac', ovaj put s pričom smještenom u selo u kojem se tokom rata okuplja ranjena porodica i o njihovom suočavanju s duhovima iz prošlosti. 'Očnjak' Yorgosa Lanthimosa je film koji stvara atmosferu horor-bajke u još jednoj priči o porodičnim problemima i odrastanju pod stalnim roditeljskim nadzorom. 'Prijenos', drugi uradak Rolanda Vranika, tragikomičan je film apsurda koji se odvija u svijetu u kojem je sva telekomunikacija neobjašnjivo prestala funkcionirati, a likovi, naviknuti provoditi sate ispred svojih ekrana, pate od simptoma odvikavanja.

Jedini veteran u ovogodišnjem programu je Damjan Kozole, s filmom 'Slovenka', u kojem se bavi skrivenim problemima slovenskog društva kroz pogled jedne studentice.

Sve ovo svodi se na dvije svjetske, četiri internacionalne i četiri regionalne premijere, čime se stvara čvrst i dosad najspektakularniji program.