MILIJUNI NA HRPI

Lucas i Spielberg najplaćeniji muškarci u Hollywoodu

16.07.2009 u 10:17

Bionic
Reading

Ova godina unatoč recesiji i nije bila tako loša za ove holivudske djelatnike, budući da su zaradili desetke i stotine milijuna dolara te se našli na prestižnoj Forbesovoj listi

Predvodnik horde milijunaša je George Lucas, sa 170 milijuna na štednoj knjižici zahvaljujući posljednjem nastavku sage o Indiani Jonesu, koji poput prethodnih nastavaka odlično puni blagajne unatoč bljedunjavim kritikama. No Lucas uvijek ima osiguran dotok novca, budući da mu kompanija Hasbro, koja proizvodi, između ostalog, i igračke s temom 'Ratova zvijezda', isplaćuje nemale tantijeme. Slijedi ga, sa 150 milijuna, kolega Steven Spielberg, vlasnik jednog od najvećih holivudskih filmskih studija DreamWorks. Budući da ga je tek nedavno, nakon pregovora s Paramountom, prodao Disneyju, utržak i nije mogao biti manji. Budući da je Spielberg bio redatelj 'Indiane Jonesa i kraljevstva kristalne lubanje' koji je Lucas producirao, nije ni on ostao kratkih rukava.

Producent Jerry Bruckheimer, koji producira 'Pirate s Kariba', uspio je zaraditi 100 milijuna dolara iako prošle godine nije izašao novi nastavak, i to zahvaljujući popularnim serijama 'CSI' i 'Zaboravljeni slučaj'. Komičar Jerry Seinfeld je na četvrtom mjestu, sa 85 milijuna koji mu kaplju još od serije 'Seinfeld', iako se ista ne prikazuje već duže od deset godina. Peto mjesto je pripalo čudnovatom brkatom doktoru Philu McGrawu iz Oprahina talk showa, koji novac zgrće zahvaljujući pojavljivanjima u raznim emisijama, govorima koje drži te prodanim knjigama. Posljednji zlatni rudnik bila mu je Nadya Suleman, s kojom je snimio niz emisija.

Šesto mjesto, sa zarađenih 75 milijuna dolara, dijele producent i redatelj Tyler Perry, poznati producent kriminalističkih serija poput 'Zakona i reda' Dick Wolf te Simon Cowell, sudac natjecanja 'American Idol' koji ima licencu za srodne showove - 'America' i 'Britain's got Talent'. Sa 70 milijuna slijede Bruce Springsteen i Howard Stern, sa 65 milijuna Harisson Ford i Kenny Chesney, a sa 60 milijuna dolara James Patterson. Adam Sandler i Larry David su, s tričavih 55 milijuna, pri dnu ljestvice petnaestorice koji najviše zarađuju.