UZ BOGAT AUTORSKI OPUS

Na 7. Vukovar film festivalu održano 5 radionica

09.09.2013 u 12:28

Bionic
Reading

Na netom završenom 7. Vukovar film festivalu održano je čak pet filmskih radionica, a donosimo osvrte i komentare njihovih voditelja

U sklopu Vukovar film festivala prvi put je održana radionica animiranog filma - STOP ANIMACIJA. Trajala je svih pet dana, a održavala se u Ružičkinoj kući.

'Tijekom pet dana Festivala devetero djece od šest do 12 godina steklo je osnovne vještine iz područja stop animacije. Nastava je obuhvaćala sve faze izrade filma; od ideje, preko izrade scenografije od stiropora, kolaža i vodenih boja do snimanja fotoaparatom i montaže na računalu. Rezultat je dvominutni film koji je je prikazan na svečanosti zatvaranja Festivala. Cilj i svrha ove radionice je usvajanje temeljnih znanja i razvijanje afiniteta za filmsku umjetnost kod polaznika', riječi su voditelja radionice, filmskog i TV redatelja te asistenta na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Zvonimira Rumboldta.

U prostoru Hrvatskog doma Vukovar 31. kolovoza i 1. rujna održana je Edukacijska radionica kreiranja vizualnog identiteta filmskih likova pod vodstvom Slavice Šnur, profesionalne šminkerice.

Evo što je ona izjavila: 'U prekrasnom prostoru Doma kulture, uz niz drugih, održana je radionica pod nazivom 'Kreiranje vizualnog identiteta filmskog lika'. Radilo se po sistemu - korak po korak. Polaznici su mogli naučiti puno toga vezanog za šminku, masku i ponešto o prostetici. Isto tako, dobili su uvid u to što je i kako se obavlja posao maskera, što je filmski set i kako se ponašati na setu. Sjajne kolegice iz Krayolana su ih svojim vrhunskim umijećem uvele u svijet body paintinga i tetovaža. U dva dana, koliko je trajala radionica, potrudili smo dati maksimum zainteresiranoj publici koja nas je sve skupa iznenadila svojim interesom. Uz vrhunsku organizaciju, odličan smještaj, mogućnost da pogledaš vrhunske filmove, koncerte i na kraju sjajna druženja i odličnu hranu, Vukovar film festival se, uz puno truda i rada organizatora, može pohvaliti svojom posebnošću.'


Tradicionalna radionica pod nazivom 'Od ideje do realizacije' održavala se u prostoru Hrvatskog doma svih pet dana festivala. Radionicu su vodili studenti Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Mija Matasović, studentica produkcije i Marko Dugonjić, student filmske i televizijske režije.

'Ovogodišnji rad polaznika festivalske radionice 'Od ideje do realizacije' očitovao se u kreativnom procesu traženja ideje za kratki igrani i dokumentarni film. Polaznici Klara Mustač, Nikolina Burger, Mirela Dorokazi, Strahinja Padežanin i Leo Tot izvrsno su se snašli u fazi pripreme filmskog projekta. Konačni rezultat je sinopsis i scenoslijed kratkog igranog filma u kojem zamrle obiteljske odnose mijenja nestanak struje te sinopsis i prva faza istraživanja za dokumentarni film koji otkriva izgubljenu povijest jedne vukovarske obitelji. Radionica je osmišljena bijenalno, tako da će se iduće godine snimiti kratki igrani film osnovan na ovogodišnjem radu, dok je za dokumentarni film dogovoren nastavak suradnje s polaznicima te istraživanje građe tijekom akademske godine kako bi gotov film osvanuo na 8. Vukovar film festivalu', riječi su voditelja radionice.

Peti put održana je Dunavska scenaristička radionica pod vodstvom mentorice Irene Krčelić, hrvatske dramaturginje i scenaristice. Radionica se održavala svih pet dana festivala u Ružičkinoj kući.

Evo što je Irena Krčelić izjavila: 'Radionicu je pohađalo četvero polaznika - radili smo na tri kratkometražna scenarija i jednom dugometražnom. Dvoje polaznika stiglo je iz Osijeka: novinarka Dunja Škrebljin razrađivala je scenarij za kratki igrani film 'Djevojčica s iglicama', čije je snimanje planirano za jesen 2013, a radi se o prijelomnom trenutku jedne ovisnice. Vice Junušić radio je na priči o vremenskoj petlji pod nazivom 'Vrijeme, navike'. Mlada autorica Sanja Peršić napisala je zanimljiv scenarij o podstanarki koja se na neočekivan način uplela u gazdaričinu obitelj.

Nagrađivani filmaš i animator Zdenko Bašić radio je na scenariju za svoj prvi dugometražni igrani film 'Sjeverozapadni vjetar', nastao prema motivima njegove istoimene knjige. 'Sjeverozapadni vjetar' nedavno je dobio potporu za razvoj scenarija pri HAVC-u, a prošle zime Bašić je snimio teaser priče o četvero djece koja se susreću s mitološkim bićima iz šume u trenutku kad se nađu na udaru bagera i betonizacije.'

Drugi put (28. i 29. kolovoza, hotel Lav, dvorana Bauer) održana je Autorsko-pravna radionica 'Pravni aspekti filmske produkcije' pod vodstvom autorsko-pravnog specijalista Stribora Jurčića. On je izjavio: 'Na dvodnevnoj autorsko-pravnoj radionici 'Pravni aspekti filmske produkcije' održanoj 28. i 29. kolovoza na Vukovar film festivalu obrađeni su najzanimljiviji autorsko-pravni i drugi pravni aspekti filmske produkcije kroz sve njene faze - od pripreme produkcije (međusobni odnosi koscenarista i odnosi scenarista i producenta te međusobni odnosi koproducenata), preko pretprodukcije i produkcije (ugovori o audiovizualnoj produkciji i o narudžbi drugih usluga u filmskoj produkciji, stvarnopravni ugovori i dr.), do postprodukcije (umetanje glazbenih djela, narudžba filmske glazbe, rješavanje osobnih i žigovnih prava i sl.), distribucije i iskorištavanja djela.

Sadržaji su obrađeni kroz mnoštvo praktičnih primjera: filmskih, književnih, vizualnih, glazbenih i multimedijalnih, napose iz bogatog autorskog opusa voditelja radionice, autorsko-pravnog specijalista Stribora Jurčića koji je i kroz žive izvedbe vlastitih autorskih djela i primjere iz vlastitih scenarija približio autorsko-pravne sadržaje zainteresiranim mladim sudionicima ove vrijedne i zanimljive stručne radionice.'