DOMAĆI BOX OFFICE

Štrumpfovi spašavaju domaća kina

13.08.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Nakon drugog vikenda prikazivanja, nema nikakve dvojbe – hrvatska kino publika zaista, zaista voli 'Štrumpfove'

Igrano-animirana komedija 'Štrumpfovi 2' u većini zemalja u kojima se prikazuje bilježi rezultate koji zaostaju za onima prvoga filma, dok je kod nas film otprilike 20 posto uspješniji nego što je bila 'jedinica' u istoj fazi prikazivanja prije dvije godine. Na temelju dosadašnjeg rezultata, prilično je izvjesno da će 'Štrumpfovi 2' postati drugi naslov s ovogodišnjeg repertoara (nakon 'Svećenikove djece') koji će u hrvatskim kinima skupiti više od 100 tisuća gledatelja.


Nova 'štrumpfastična' pustolovina posljednja je dva tjedna pravi spasitelj za prikazivače, jer ostali filmovi ostvaruju jako skromne rezultate. U svome prvom vikendu prikazivanja, tri prošlotjedna premijerna filma zajedno su skupila manje od 4.000 gledatelja; lošiji ukupni rezultat za premijerne naslove ove je godine zabilježen samo u vikendu od 13. do 16. lipnja (kod nas se kao vikend rezultat računa razdoblje od četvrtka do nedjelje), kada su 'otvorila' samo dva filma, 'Poziv' s Halle Berry i 'Iskupljenje' s Jasonom Stathamom, i zajedno privukla manje od dvije tisuće gledatelja. Najbolji rezultat od prošlotjednih premijera napravila je fantastična komedija 'R.I.P.D.: Agenti za počivale u miru', koja je u 11 dvorana privukla nešto manje od 3.000 gledatelja, što je adekvatno slabašnim rezultatima tog filma u američkim kinima. Biografskoj drami 'Lovelace: Život porno kraljice' ni atraktivna glumačka ekipa na čelu sa zgodnom Amandom Seyfried nije pomogla da u četiri dvorane proda više od 424 ulaznice, što je bilo dovoljno za 11. mjesto na listi; u odnosu na taj rezultat, brojka od 339 gledatelja koji su pogledali britanski akcijski triler 'Zgrada straha' (13. mjesto) može se čak i smatrati korektnom.

Od ostalih rezultata, vrijedi istaknuti da je neuništivom trileru 'Majstori iluzije' prošli vikend gledanost čak i porasla u odnosu na prethodni, tako da je sasvim sigurno da će u idućih nekoliko dana prijeći 80.000 gledatelja, a obzirom na očigledno izvanrednu usmenu predaju neće biti iznenađenje ni da se približi brojci od 90 tisuća – ove su godine ispred njega samo 'Svećenikova djeca' i 'Mamurluk 3' (doduše, izvjesno je da će ga prestići i 'Štrumpfovi 2'). Animirani nastavak 'Gru na supertajnom zadatku' u proteklih je nekoliko dana prestigao rezultat svoga prethodnika, 'Kako je Gru ukrao Mjesec' (iako se to činilo upitnim), koji je 2010. skupio nešto više od 54 tisuće gledatelja. Konačan rezultat 'Supertajnog zadatka' po svoj će prilici biti blizu 70.000 gledatelja, što je svakako vrlo zadovoljavajuće; no možda je malo razočaranje to da njegov uspjeh kod nas neće biti istovjetan globalnom, budući da je riječ o najgledanijem animiranom filmu godine u svjetskim kinima, dok je u ovom trenutku teško zamislivo da bi mogao prestići ovogodišnjeg animiranog prvaka hrvatskih multipleksa, Dreamworksov 'Croods', koji je svoje prikazivanje završio s nešto više od 72 tisuće gledatelja.