OD 12. DO 20. KOLOVOZA

'Priče iz zlatnog doba' otvaraju 15. Sarajevo Film Festival

06.07.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Ove je godine čast otvaranja festivala pripala filmu rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu filma u Cannesu

Riječ je o filmu od šest epizoda, od kojih će sarajevska publika vidjeti pet, a govori o urbanim mitovima iz posljednje dekade Ceausescuova režima, razdoblja koje je njegova propaganda zvala 'zlatnim dobom'. To su priče koje su se godinama prepričavale u, primjerice, dugim redovima za hranu, a zapravo i nije važno jesu li se zaista dogodile ili su plod mašte narodnih pripovjedača. Te su priče predstavljale svojevrsnu osvetu režimu koji je uporno pokušavao kontrolirati ljudsku svakodnevicu.

Umijećem velikog redatelja i scenarista, koji je za film '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana' već ovjenčan kanskom Zlatnom Palmom, Mungiu je uspio na platnu oživjeti duh vremena osamdesetih godina u zemljama Istočne Europe. 'Priče iz zlatnog doba' vraćaju u sjećanje ne samo društveno uređenje u regiji, već i miris kuhinje, zvukove radijskih emisija te boje i arhitekturu tadašnjih haustora i zajedničkih terasa.

Uz Cristiana Mungiua, režiju potpisuju Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu te Ioan Uricaru. Epizode filma nose nazive 'The Legend of the Official Visit', 'The Legend ofthe Party photographer', 'The Legend of the Zealous Activist', the Legend of the Chicken Driver', 'The Legend of the Greedy Policeman' te 'The Legend of the Air Sellers'.