27. DO 31. SRPNJA

Motovun Film Festival u znaku recesije

01.07.2009 u 14:38

Bionic
Reading

Ovogodišnje programe 'recesijskog izdanja' Motovun Film Festivala, koji će se održati od 27. do 31. srpnja u tom istarskom gradiću, obilježit će teme poput siromaštva i neimaštine, no to neće utjecati na broj filmova, projekcija, kina i koncerata na festivalu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare

'Recesiju smo pokušali koristiti kao pogonsko sredstvo i nadahnuće za koncepciju festivalskog programa, koji uz filmove koji su već postigli uspjeh na uglednim festivalima donosi i one za koje su rijetki čuli', rekao je direktor festivala Igor Mirković. Festival otvara 'Pohlepa' Ericha von Stronheima iz 1924, a prikazat će se još filmova na temu pohlepe i siromaštva u posebnom programu, dok je kasnonoćni termin rezerviran za zanemareni žanr partizanskog akcijskog filma, najavio je umjetnički direktor Rajko Grlić.

U glavnom programu prikazat će se, među ostalima, filmovi 'O'Horten' norveškog redatelja Benta Hamera, 'Gigante' urugvajskog redatelja Adriana Binieza, švedski 'Pusti me da uđem' Tomasa Alfredsona, izraelsko-njemački 'Stablo limuna' Erana Riklisa te, izvan konkurencije, canneski pobjednik 'Bijela vrpca' Michaela Hanekea i berlinski laureat 'Mlijeko tuge' Claudie Llosa.

Budući da je ovogodišnji festivalski partner Finska, prikazat će se pet ponajboljih dugometražnih finskih igranih filmova nastalih u posljednjih pet godina i retrospektiva suvremenog finskog dokumentarca u selekciji dokumentarista Arta Halonena. Nagradu '50 godina', koja se dodjeljuje onima koji se filmskom umjetnošću bave više od pola stoljeća, dobit će karikaturist i crtač Nedjeljko Dragić. Nekadašnja 'Nagrada od A do A' od ove godine više nije nagrada za najbolji regionalni film iz programa festivala, već će se dodjeljivati za najbolji regionalni film prošle sezone.

Uz 65 projekcija od ranog jutra do zore idućeg dana, na Motovun Film Festivalu održat će se pet koncerata, među kojima i dva finskih glazbenika, izložbe, filmske škole i razgovori s gostima festivala. Najavljeno je i da će se u povodu 10. godišnjice programa Motovun Online 2. srpnja u Zagrebu prikazati najbolji kratki filmovi nagrađivani u proteklih deset godina, a tada počinje i akcija sakupljanja majica od gledatelja i simpatizera festivala, koje će postati službena odjeća festivalskog osoblja.