KREMA NOIRA

Top 10 najboljih i najmračnijih filmova svih vremena

31.08.2013 u 08:48

Bionic
Reading

Filmski kritičar Telegrapha Tim Robey odabrao je deset najboljih filmova noir, što dolazi kao šlag na tortu nakon ne tako davno završenog Noir Festivala u Zagrebu

Filmovi, sve sami vrhunski mračnjaci, posloženi su po vremenskoj lenti, a vi ih slobodno razmjestite po kvalitativnoj.

'Dvostruka obmana' (Double Indemnity, 1944)

Ovaj mračni biser režirao je Billy Wilder prema istoimenom romanu Jamesa M. Caina. Fatalna Barbara Stanwyck opako dugih nogu nagovori prodavača osiguranja Freda MacMurrayja da joj ubije supruga. Radnja se zasniva na istinitom događaju koji je kasnije obrađen i u filmovima 'Poštar uvijek zvoni dvaput' i 'Tjelesna vrućina'.


Laura (1944)

U filmu Otta Premingera detektiv Mark McPherson (Dana Andrews) istražuje ubojstvo naslovne junakinje (Gene Tierney), koja je ubijena prije početka filma pucnjem u lice. Ispitujući osobe bliske Lauri, Mark se polako zaljubljuje u pokojnicu. No uslijed kulminacije psihološke napetosti shvati da njegova ljubav nije nekrofilne prirode jer je Laura – živa.



'Žena u izlogu' (The Woman in the Window, 1944)

Nakon što isprati obitelj na odmor, povučeni kriminalni psiholog Wanley (Edward G. Robinson) zastaje pred portretom ljepotice u izlogu galerije. Pred istim izlogom kasnije upoznaje ljepoticu s portreta Alice Reed (Joan Benett) te završava u njezinom krevetu. Na djelu ih zatječe njezin nasilni ljubavnik Mazzard te ga Wanley ubija. Slijedi psihološki pakao u kojemu ih Mazzardov tjelohranitelj Heidt ucjenjuje dok Wanleyev prijatelj Lalor istražuje slučaj. Opako tjeskobni film s dodacima podsvjesnog i oniričkog režirao je Fritz Lang prema romanu 'Uhvaćen na spavanju' J. H. Wallisa.


'Duboki san' (The Big Sleep, 1946)

Film Howarda Hawksa s Humhreyjem Bogardom kao privatnim detektivom Philipom Marloweom i Lauren Bacall kao fatalnom Vivian, poznat je po izuzetno spetljanom sadržaju. Legenda kaže da tijekom snimanja čak ni redatelj i tri scenarista nisu mogli shvatiti je li jedno ubojstvo bilo ubojstvo ili samoubojstvo. Obratili su se autoru istoimenog romana po kojemu je nastao film, velikom Raymondu Chandleru, koji ni sam nije znao odgovor. Da ne uđemo preduboko u sadržajnu petlju, Bogi istražuje jedan nestanak, nekoliko ubojstva, a potencijalni krivci su – svi. Od fatalne Lauren nadalje.


'Iz prošlosti' (Out of the Past, 1947)

Bivšeg privatnog detektiva Roberta Mitchuma dostiže prošlost od koje je silno htio pobjeći. Među likovima iz potisnute prošlosti nalaze se i gangster Kirk Douglas te najfatalnija od svih fatalnih junakinja noira – Jane Greer. Atmosfera filma, čiju režiju potpisuje Jacques Tourneur, opako je napeta, glumci opako dobri, a Jane opako krasna.


Gun Crazy (1949)

John Dall lud je za pištoljima i za Peggy Cummins, a ona pak za novcem do kojeg voli doći poslovima s one strane zakona. Fatalna Peggy ima još jednu nezgodnu osobinu – kad je nervozna, voli pucati da ubije. Legenda kaže da je Joseph H. Lewis snimio film u svega deset dana, u završnom proizvodu zadržavši sirovost originalnog filmskog materijala. Dodamo li tome da se ubojice, za razliku od holivudskih nepisanih pravila, izvuku, dobivamo opako subverzivan film noir.



'Stranci u vlaku' (Strangers on a Train, 1951)

Film iz Hitchcockove mračne faze savršen je mišung brojnih elemenata iz njegovih ranijih filmova. U centru priče su Farley Granger i Robert Walken koji se slučajno upoznaju u vlaku i u razgovoru ugodnom isplaniraju 'križno' ubojstvo. Farley obeća Robertu da će ubiti njegovog oca ako ovaj ubije njegovu suprugu Miriam. Problem je u tome što jedan od njih plan shvaća ozbiljno.



'Krađa u Južnoj ulici' (Pickup on South Street, 1953)

Opaki i opako drski Richard Widmark u izvrsnoj noirovskoj drami Samuela Fulera glumi sitnog kradljivca Skipa McCoya koji prostitutki Candy (Jean Peters) zabunom ukrade nešto puno krupnije od svojih skromnih apetita – mikrofilm s vrijednim znanstvenim podacima za koje se FBI-ovci boje da bi mogli pasti u ruke komunista. Lov na Skipa je otvoren.



'Poljubac smrti' (Kiss Me Deadly, 1955)

Jedan od najopakijih heroja noira, privatni detektiv Mike Hammer (Ralph Meeker) u filmu Roberta Aldricha osvećuje se ubojicama prekrasne plavokose autostopistice. Opaki Mike jedne joj je večeri stao da bi samo nekoliko minuta kasnije bio primoran promatrati njeno sadističko ubojstvo. Nakon što pobjegne ubojicama, kreće u osvetu bez milosti.



'Noć lovca' (Night of the Hunter, 1955)

Na samom kraju mračnog izbora jedan od najneobičnijih američkih filmova 50-ih godina u kojemu opet blista kralj noira i svega ostaloga Robert Mitchum. Film je jedini redateljski projekt glasovitog glumca Charlesa Laughtona, a vrti se oko ukradenih 10 tisuća dolara. Kradljivac Ben Harper pri bijegu s mjesta zločina ubije dvije osobe, zbog čega završava u zatvoru te na vješalima. Prije smrti podijeli detalje o pljački sa zatvorskim cimerom, poremećenim propovjednikom Harryjem Powellom. Nakon tog saznanja, Harryjevo poslanje postaje samo jedno – pronaći novac i to pod svaku cijenu.