SUBVERSIVE U POSJETU PREDSJEDNIKU

Josipović primio Stonea, Žižeka i Tsiprasa

15.05.2013 u 18:46

Bionic
Reading

Gosti Subversive Festivala Oliver Stone, Slavoj Žižek i Alexis Tsipras danas su se u Zagrebu susreli s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, a uoči sastanka izrazili su podršku lijevoj političkoj opciji u borbi za drugačiju i bolju budućnost svijeta

U kratkom razgovoru s novinarima Stone je kazao kako SAD još uvijek predvodi ista vojno-industrijska oligarhija na vlasti od Drugog svjetskog rata. 'Amerika funkcionira kao carstvo, kao supersila, često vrlo destruktivno i to je teško promijeniti', kazao je Stone uoči sastanka u Uredu predsjednika na zagrebačkom Pantovčaku.

Slovenski filozof Žižek istaknuo je kako ljevičarski ekstremizam nije jedina alternativa postojećem gospodarskom poretku u svijetu. 'Moguće je biti za korak radikalniji, a ipak ne zagaziti u ljevičarsko ludilo koje zemlju vodi u propast. Moguće je biti ljevičar i razumno pragmatičan', kazao je Žižek.


Mladi grčki političar lijevog krila Tsipras, za kojega je Stone kazao kako se nada da je on budući premijer te zemlje, istaknuo je da se rješenje tekućih problema Europe nalazi u radikalnim političkim promjenama, ali da su u njihovu rješavanju potrebni zajednički napori. 'Europski se narodi moraju zajedno boriti za drugačiju i bolju budućnost', poručio je.

Stone, Žižek i Tsipras sudionici su sedmodnevne međunarodne Subversive konferencije koja se održava u Zagrebu od 12. do 18. svibnja, u sklopu koje će Žižek i Tsipras večeras u zagrebačkom Kinu Europa održati veliku debatu na temu 'Uloga europske ljevice'. Stoneu je na zatvaranju filmskog dijela festivalskog programa u nedjelju dodijeljena nagrada Wild Dreamer za životno djelo.