U KINIMA: 'IRON MAN 3'

Veliki povratak Tonyja Starka

29.04.2013 u 08:53

Bionic
Reading

Solidna akcijska zabava gdje vrhunski glumci zasjenjuju slabu priču

'Iron Man 3' solidan je akcijski spektakl koji će ljubitelje stalno rastućeg Marvelovog svijeta filmova sigurno zabaviti, ali ne i vrhunsko ostvarenje kakvim ga početna reakcija kritike predstavlja. Često pametan i smiješan dijalog svakako treba pohvaliti, ali iza stalnog 'serviranja' neočekivanih dosjetki krije se nezanimljiva i razvučena priča koja teško može opravdati trajanje od dva sata. Problemi Tonyja Starka uglavnom se isključivo vežu na njegova iskustva u 'Osvetnicima', što je razumljivo, ali u kontekstu ostatka priče koja djeluje posve odvojeno od toga svijeta djeluje nepotrebno i prisilno ubačeno. Drugim riječima, reference na 'Osvetnike' i vanzemaljske prijetnje ne uklapaju se s prizemljenom radnjom filma gdje su obični ljudi i napredna ljudska tehnologija glavni elementi.

Bez obzira na nedostatke, 'Iron Man 3' zadržava standard prijašnja dva filma u izboru sjajnih glumaca. Upravo dinamičan i pametan dijalog uz karizmatične glumce čini čak i slabo napisane likove donekle zanimljivima i samim time film gledljivim. Ipak, površno razrađeni negativac bez uvjerljivih motivacija ne može se opravdati, pogotovo u ovome žanru gdje bi trebao biti konkurentno jaka ličnost junaku. Možda je problem upravo u Tonyju Starku koji je već dovoljno razrađen i jasan gledatelju, a kroz radnju se nastoji dodatno 'produbiti', što konačno ne vodi nikamo. Mnogo vremena potrošeno je na Starkove probleme i njegovu transformaciju u 'novoga čovjeka', što je, ako dobro razmislimo, zapravo isti lik. Posljedica je mala minutaža iznenađujuće zabavnih sporednih glumaca, prvenstveno Bena Kingsleya koji u potpunosti 'plijeni' ekran svojim nastupom ili Gwyneth Paltrow koja je bitna jedino na početku i kraju filma. Efektima 'nabrijane' akcijske sekvence ponekad uspješno maskiraju spomenute probleme, što ide na pohvalu Shaneu Blacku kojemu je ovo tek drugi redateljski posao. Inače poznat po scenariju za prvo 'Smrtonosno oružje', Black na trenutke pokazuje nedostatke redateljskog iskustva nejasnim kadrovima tijekom kompliciranijih akcijskih sekvenci, ali se lako mogu zanemariti u inače solidnoj cjelini.

Zaključno, u okviru novih holivudskih akcijskih spektakala 'Iron Man 3' je među boljima jer usprkos nedostacima uspijeva kontinuirano zabaviti publiku pomoću pametnih dosjetki i sjajnih glumaca, što zapravo većina jedino i priželjkuje, ali u široj povijesti žanra neće biti upamćen kao remek-djelo, već samo kao prolazna razbibriga.