SERIJA OLIVERA STONEA

C.I.A., zločini i atomska bomba u neispričanoj povijesti SAD-a

27.04.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Oliver Stone, gost ovogodišnjeg Subversive Film festivala, u Zagrebu će predstaviti 10 epizoda svoje dokumentarne TV serije 'Neispričana povijest Sjedinjenih Država'. Evo što vas čeka u njoj

'Moja je teorija da je povijest dosadna jer su izostavljene sve stravične priče. Ono što je ostalo jest pročišćena, Disneyjeva verzija – trijumfalistička priča. Mi uvijek pobjeđujemo. I uvijek smo u pravu', izjavio je nedavno za britanski Guardian Oliver Stone, koji je s 'Neispričanom povijesti Sjedinjenih Država', dokumentarnim serijalom o Amerikancima manje poznatim dijelovima vlastite uloge u 20. i 21. stoljeću, svojoj naciji pokušao objasniti što se sve zapravo događalo od Oppenheimera do Obame. I zašto.

Ne treba nas previše čuditi to što se, dijelom potaknut i poraznom statistikom o svega 12 posto mladih Amerikanaca koje zanima povijest, proslavljeni scenarist i redatelj mnogih igranih klasika, svega na putu od 'Lica s ožiljkom' preko 'Voda smrti', 'Salvadora' i 'Wall Streeta' pa do trilogije uradaka o američkim predsjednicima ('JFK', 'Nixon', 'W'), odvažio uroniti u dokumentarnu lekciju iz povijesti. Na kraju krajeva, opus mu se u posljednjih desetak godina dobrim dijelom vrtio oko dokumentarne forme (Castro, Chavez...), ali i njegovi igrani filmovi gotovo uvijek su bili razračunavanje s demonima osobne i nacionalne povijesti, agitatorski, angažirani, provokativni i revizionistički u odnosu na dominantnu vladinu politiku svih razdoblja u kojima je snimao. Od kokainskih Reaganovih osamdesetih pa do Bushevih, terorističkih 'nula-nultih'.


'Neispričanu povijest Sjedinjenih Država' Stone potpisuje zajedno s kolegom Peterom Kuznicom, a dvojac je svoju analizu domaće i svjetske geopolitike prvo zapakirao u 750 stranica istoimene knjige, a potom i u deset epizoda svojevrsnog 'TV Kalendara' za kablovsku televiziju, s jasnom misijom razotkrivanja 'tajne povijesti Amerike' i 'američkog 20. stoljeća'.

No oni koji su očekivali kako će ovaj ambiciozni projekt razotkriti tajnu rasu reptila koja telepatski upravlja homo sapiensima preko bankarsko-medijske matrice (matrixa), ostali su razočarani činjenicom da povijest koju su dobili zapravo jako dobro poznaju pa nije jasno što je tu točno 'tajno' i 'neispričano'. Ali onako kako 'Neispričana povijest Sjedinjenih Država' nije iznenađenje za bilo koga tko prati Stoneovo kreativno putovanje, tek pedantna dokumentarna ekstenzija poznatih političkih opsesija, tako ovo nije ni povijest koju američki obrazovni sustav gura na prve stranice školskih udžbenika, dok je prosječnom žderaču hamburgera koji u podrumu lašti mitraljeze Coca-Colom ona poznata koliko i mandarinska poezija 19. stoljeća.

Poznavanje svijeta ne podrazumijeva čitanje naslova dnevnih novina tijekom usputne šetnje pokraj kioska – zbog čega je bilo potrebno svu tu građu ugurati u čak deset sati doslovnog bombardiranja informacijama, s jednim ponavljajućim motivom: atomskom bombom koja je u 20. stoljeću redefinirala sve.


'Atomska bomba nalazi se zapravo u pozadini cijelog mojeg života kao sredstvo kojim se rješavaju sve svađe, ali ona od Amerike nije učinila veliku zemlju. Ironično, postali smo duhovno i moralno oslabljena zemlja. Ratovi koje vodimo diljem svijeta – Vijetnam, Afganistan, Irak – samo su odraz tog nezadovoljstva', izjavio je nedavno za tportal.hr sâm Oliver Stone, koji kroz maratonsku vožnju 'Neispričane povijesti' prolazi kroz sve ključne postaje vojno-industrijsko-obavještajne hobotnice, kao pravog pokretača moderne ljudske povijesti.

Serijal započinje projektom Manhattan, američkim naftaškim kompanijama koje su podržavale Francove fašiste u Španjolskoj, baltičkim križarskim pohodima 13. stoljeća kao nultom fazom Operacije Barbarossa, Caprom i Hemingwayjem, a prije nego završi s Obamom, Wikileaksom i Tea Partyjem, vodi nas na uznemirujuće, nerijetko fascinantno putovanje kroz Drugi svjetski rat, Hirošimu & Nagasaki, CIA-ina serijska rušenja demokratski izabranih režima po svijetu, pad Berlinskog zida i tornjeva WTC-a...

'Sjedinjene Američke Države su jednako sebične, dvolične, korumpirane, ugnjetavačke, ekspanzionističke i rasističke kao i – ne postoji lak način za to izgovoriti – britansko carstvo', objasnio je Stone za Guardian. ‘Neispričana povijest Sjedinjenih Država’ obrana je svih ovih riječi.