U KINIMA: 'JACK UBOJICA DIVOVA'

Divovski promašaj talentiranog redatelja

25.03.2013 u 03:27

Bionic
Reading

Sjajni glumci donekle spašavaju osrednji film

Gledajući najave, 'Jack ubojica divova' djeluje kao izvrsna obiteljska zabava pogotovo ako znamo da je redatelj ugledni Bryan Singer. Usprkos manama, prva dva filma 'X-Men' imala su brojne vrhunske likove i konačno su bili veoma gledljivi i zabavni. Isto se ne može reći za 'Superman - Povratak' i 'Operaciju Valkiru', njegova prethodna dva filma, ali uvijek postoji nada da će se Singer vratiti kvaliteti koju je pokazao još u 'Privedite osumnjičene'. Kod žanra zabavne avanturističke fantazije ne očekujemo iznimno duboke uratke (iako naravno nije na odmet) već zabavne, pune očaravajućih likova i upečatljivih prizora koje ćemo dugo pamtiti i rado opet pogledati. Nažalost, 'Jack ubojica divova' ima malo takvih odlika.

Osnovna dva problema zbog kojih će 'Jack ubojica divova' biti zaboravljen u moru modernih spektakala očajni su negativci i 'raštrkana' priča. Divovi su posve zanemarivi, što nije dobro kada su glavni antagonisti. Ako zanemarimo nedostatak karaktera i, za današnje standarde, prilično traljavu kompjutorsku animaciju, oni su jednostavno vizualno neupečatljivo dizajnirani. Čak njihov vođa nema vizualno pamtljive karakteristike osim dvije glave, ali obje su 'dosadne'. Ljudski likovi isto su plošni, ali ih spašava vrhunska glumačka postava i Singerovo upravljanje. Zapravo su sjajni glumci i Singerova režija jedino što čini 'Jacka' gledljivim i donekle zabavnim filmom. Uistinu se ne može prigovoriti Nicholas Houltu, Ewan McGregoru ili Stanley Tucciju koji scenaristički slabe uloge odrađuju s toliko šarma i karizme da gledatelj može zaplakati što nisu zajedno u boljem filmu. Singer pruža nekoliko sjajnih sekvenci i atmosferične trenutke, ali sav korektan trud zasjenjuje se gomilanjem kompjutorskih divova i nerazrađenom pričom što nas vraća na drugi osnovni problem. Umjesto da se radnja 'koncentrira' na avanture likova u nepoznatom krajoliku, potencijal takvih ideja odbacuje se kako bismo dobili invaziju divova. Drugim riječima, mnogo vremena provodi se u zemlji divova, ali sve djeluje ubrzano i služi samo kao slabo razrađeni motiv kako bi se oni mogli spustiti na zemlju i pokušati zavladati ljudima. Traljavo i 'forsirano' nastojanje da film djeluje 'epski' u završnici što naravno uopće ne funkcionira.

'Jack ubojica divova' nije filmska katastrofa, a zahvaljujući sjajnim glumcima i dobrome redatelju čak je često zabavno iskustvo. Problem je to što su od naizgled konkretne i jednostavne avanture htjeli napraviti epski spektakl i time narušili integritet filma. Jednom pogledati ako volite žanr i potom zaboraviti.