DVOSTRUKI OSKAROVAC

Branko Lustig primit će počasni doktorat

10.06.2009 u 12:29

Bionic
Reading

Dvostruki oskarovac Branko Lustig u utorak će, 16. lipnja, u auli Sveučilišta u Zagrebu primiti počasni doktorat

Branko Lustig (77) filmsku je karijeru započeo kao glumac, upisavši se na glumu na zagrebačkoj Akademiji, ali su vrlo brzo zapažene njegove produkcijske sposobnosti.

Upravo s Lustigom započeo je procvat hrvatskoga filma kao jedne od najuspješnijih filmskih sredina na jugoistoku Europe, te je Hrvatska postala jedna od najpoželjnijih destinacija za snimanje koprodukcija.

Od 60-ih do kraja 80-ih godina intenzivno se bavio koprodukcijama, a kao producent radio je na nekim od najznačajnijih hrvatskih filmova, među ostalim su to bili Tifusari, Kozara i Neretva, redatelja Veljka Bulajića, 'Seljačka buna' Vatroslava Mimice te 'Izbavitelj' Krste Papića, a surađivao je i s Antom Vrdoljakom, Lordanom Zafranovićem i Tomislavom Radićem.

U svojoj bogatoj karijeri, Branko Lustig osvojio je čak dva Oscara, za filmove Schindlerova lista (1993) i Gladijator (2000), a koprodukcijski je surađivao na još nekolicini oskarovskih filmova, poput 'Limenog bubnja' Schlendorfa i Gunthera Grassa.

Nakon dvadeset godina, Branko Lustig odlučio se vratiti u Hrvatsku, ali ne u mirovinu, već će na smjeru produkcija na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti pomoći obrazovanju studenata u funkciji profesora.