7. BROJ FILMONAUTA

Filmska gluma kao filmski znak

01.03.2013 u 09:37

Bionic
Reading

Za uspješno lansiranje novoga broja pripremljena je prava filmska poslastica. 'Tražeći gospodina Goodbara' (1977), kontroverzni film Richarda Brooksa s Diane Keaton i Richardom Gereom, o kojem se naveliko piše u tematu, a koji će vas odvesti u bujajući svijet njujorških diskoklubova 1970-ih i njihovog carstva poroka i, naravno, zabave. Film je na programu kina Europa u ponedjeljak 4. ožujka u 21.15 sati te u subotu 9. ožujka u 20 sati u Art-kinu Croatia u Rijeci. Ulaz na projekcije je besplatan za sve posjetitelje

Jeste li primijetili kako se o kameri, montaži i redateljskim postupcima može satima raspravljati, dok se razgovori o glumi i glumcima nerijetko svode na ono tko se kome više sviđa ili ne sviđa? U novome broju Filmonauta postavljeno je pitanje može li se o filmskoj glumi raspravljati kao o filmskom znaku? Da bi se na njega odgovorilo, odabrano je nekoliko filmskih naslova koje su Filmonauti nastojali proanalizirati s naglaskom na glumačkim nastupima njihovih zvijezda. Lon Chaney, Gena Rowlands Diane Keaton, Reygadasovi naturščici i Denis Lavant samo su neki od majstora ovoga zanata koji su se prošetali pod Filmonautovim analitičkim reflektorima, koji su nastojali ispitati što nam njihovi glumački nastupi, kao i filmovi u kojima se pojavljuju, mogu reći o filmu kao industriji, zabavi, umjetnosti i - načinu života.

Novi Filmonaut donosi i opsežne intervjue s friškim dobitnikom Oscara za najbolji strani film - Michaelom Hanekeom ('Ljubav'), njegovim mladim kolegom Benhom Zeitlinom ('Zvijeri južnih divljina'), hrvatskom animatoricom Petrom Zlonogom ('Daniil Ivanoviču, slobodan si') i nizozemskim umjetnikom Gideonom Kiersom iz grupe Telcosystems, čiji filmovi nastaju na granici računalne i sedme umjetnosti, a čiji detalj iz posljednjeg filma 'Uznemiren' krasi i naslovnicu ovoga broja.

U Filmonautu se piše i o dokumentarnoj (re)inkarnaciji Marine Abramović u filmu 'Umjetnica je prisutna', reinterpretaciji američke mitologije u filmovima Kelly Reichardt, a za vas su istražili i krajolik gotičkog špageti vesterna, posebice njegovog najpoznatijeg lutalice Djanga, prema čijem je liku snimljeno 60-ak filmova i koji je Quentina Tarantina inspirirao na njegovo najnovije remek-djelo. A za ljubitelje filmskih bizarnosti, poharali su ormare Ulice Sezam gdje su našli rasplesani i raspjevani - pornić!

Također, novi Filmonaut donosi 26 recenzija najatraktivnijih filmskih naslova koji su prikazani u kinima ili na festivalima u pauzi između ovoga i prošlog broja. O svemu tome čitajte u novom broju Filmonauta, koji će se u shopu kina Europa moći nabaviti od ponedjeljka 4. ožujka, a uskoro zatim i na ostalim prodajnim mjestima diljem Zagreba i Hrvatske