ODLAZAK LEGENDE

Bill je mrtav, ali David Carradine živi vječno!

05.06.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Snimio je više od 200 filmova i TV serija, uživao u statusu ekscentrika koji jednako dobro koristi ruke, noge i katanu, a potom je otišao u povijest masturbacijom u Bangkoku – David Carradine imao je lud život, još luđu karijeru i najluđu smrt

Ako ne možeš biti pjesnik, budi pjesma.
- David Carradine

U danima kada bi se trebali pretvarati da su kojekakvi Zac Efroni nevjerojatno bitni, odlazak istinske filmske ikone tužniji je onoliko koliko smo svjesniji da je trenutno nema apsolutno nitko zamijeniti. Odlaskom karizmatičnog Davida Carradinea, ne samo iz svijeta filma, već i iz svijeta živih, ostavljeni su prazni i teren i klupa sa zamjenskim igračima, a takvu otužnu situaciju može razvedriti jedino crni humor: konačno su ubili Billa! Doduše, ubio se sam, i to na najbizarniji mogući način.

David Carradine vs. Chuck Norris

Kakav je život živio i kakve je filmove snimao, tako je i otišao, na kraju krajeva – uslijed sulude masturbacijske igre, s jednom omčom oko svoga vrata i drugom oko vrata svoje 'druge glave', asfiksijski seksualni spektakl u srcu Bangkoka, pozdrav svijetu kakvog se ne bi postidio ni jedan Michael Hutchence

Izgubiti glavu zbog masturbacije koja je pošla po krivu? Pa, pretpostavimo da ima puno glupljih, da ne govorimo neugodnijih načina za otići s ovog svijeta.

No čak i ako nas blesava i crna, koliko i slatka i simpatična, šala 'ubiše Billa!' razveseli na trenutak, ostaje tužnim upravo to što ga većina ljudi danas zna samo kao Billa iz filma 'Kill Bill' – unatoč tome što je tijekom svoje karijere, u posljednjih 46 godina, snimio više od 200 filmova i televizijskih serija! Samo je ove godine trebao odraditi 12 filmova, uz jednu TV seriju i video igru!

David Carradine rođen je kao John Arthur Carradine, u samom srcu industrije zabave, u Hollywoodu, 1936. godine, i to u pravoj glumačkoj obitelji, gotovo pa 'baldvinovskih' proporcija. Otac mu je bio slavni glumac John Carradine, a istim će se poslom kasnije pozabaviti i braća. Bio je jako ponosan na svoje iznimno mješovito porijeklo, odnosno na činjenicu da se u njemu nalaze irski, engleski, škotski, velški, njemački, španjolski, talijanski, ukrajinski i indijanski geni, a povrh svega toga, za života će si priskrbiti i 'umjetno pripadanje' Aziji, svojim okretanjem borilačkim vještinama i potpunim uranjanjem u dalekoistočnjačku filozofiju, o kojoj je čak objavio i knjigu 'Spirit Of Shaolin'.


Karijeru je započeo kao kazališni glumac, i to ni manje ni više nego na Broadwayju, u predstavi 'The Royal Hunt Of The Sun', za koju odmah osvaja nagradu (najbolji debi na daskama). Prvu pravu slavu doživljava tijekom sedamdesetih zahvaljujući TV serijalu 'Kung Fu', kao Kwai Chang Caine, sin Amerikanca i Kineskinje odgojen u šaolinskom hramu, a sada u misiji potrage za svojim bratom u SAD-u. Kwai Chang Caine u zemlji pištolja preživio je samo zahvaljujući sposobnosti korištenja svojih ruku i nogu kao oružja te je postao junakom prime time televizije sedamdesetih, što je, navodno, čast koja je trebala pripasti Bruce Leeju – Bruce je, tvrdi Leejeva udovica, prvi izmislio koncept serije, ali mu ga je Warner Bros maznuo i u glavnu ulogu stavio Amera, jer tadašnja Amerika još nije bila spremna za junačke Azijate na malim ekranima. Na kraju krajeva, bila je to 1972. godina, a Vijetnam je i dalje bio opaka stvarnost.

Naslijeđe ovog serijala pratit će ga do kraja života – on je razlog što ga je Tarantino uposlio da neviđenom karizmom nosi 'Kill Bill' na svojim plećima, kao i tome što su mnogi kroz filmsku povijest prelamali svoje udove preko njih – no iako je odradio dobar komad akcijskih i borilačkih filmova, Carradine je imao vremena glumiti i u klasicima kakvi su 'Boxcar Bertha' Martina Scorsesea ili Bergmanov 'The Serpent's Egg'.

Carradine vs Brandon Lee

Na televiziji je dobio uloge u popularnim serijama 'Shane' i 'Taggart', no mi ga se posebno sjećamo po pojavljivanjima u kinima i videotekama, u klasicima kao što su 'Death Race 2000' (1975), 'Cannonball!' (1976), 'Q: The Winged Serpent' (1982) i 'Lone Wolf McQuade' (1983), u kojem se, usput rečeno, šora s Chuckom Norrisom, kao i po radu u devedesetima, kada snima mnoge izravno-na-video naslove, ali i kino-hitove kakav je 'Bird On A Wire'. I, hm, 'Karate Cop', recimo.

Nakon 'Kill Bill', koji ga je predstavio nekim novim klincima, Carradine je doživio renesansu svoje karijere, kako to već inače biva s ikonama koje Tarantino izvuče iz naftalina – nedavno smo ga mogli gledati kao učitelja borilačkih vještina u komediji 'Big Stan', a Amerikanci su ga na televiziji gledali također kao učitelja borilačkih vještina, ali ovoga puta ne komičara Roba Schneidera u strahu od zatvorskog silovanja, već Jonas Brothersa, u spotu za 'Burnin' Up'. Trebao je isto to ponoviti i s Miley Cyrus, ali ga je u tome spriječio komad užeta u ormaru u Bangkoku. Doduše, neki kažu da je koristio vezice za cipele, ne uže.

Taman je završio sa svojom ulogom u nadolazećoj akcijadi 'Crank: High Voltage' i pripremao nekoliko novih. U Bangkoku je snimao svoj novi film 'Stretch', a ekipa je primijetila da ga nema kada se nije pojavio na zakazanom ručku 3. lipnja.

David Carradine više se nikada neće pojaviti ni na jednom ručku. Niti će eksploatirati svoju 35 godina staru TV ulogu za potrebe skupljanja dolara pod stare dane. Imao je 73 godine kada mu je presudila jurnjava za ultimativnim orgazmom. No ako si je već i oduzeo život, nama nitko ne može oduzeti ono što smo gledali, ono što još uvijek držimo na našim policama kao VHS-ice i DVD-e i ono što ćemo gledati iznova i iznova. S više od 200 filmova u džepu, neće taj Carradine nikuda, bez brige.