Film KLASIK U KINU

Legende filma na premijeri 'Breze'

  • Autor: V. G.
  • 10.12.2008 14:04:46
  • 10.12.2008 10:00:00

Nakon puno, puno godina, hrvatska publika dobila je priliku na velikom platnu pogledati filmski klasik 'Breza', i to u novom ruhu

Popeglan, obnovljen i kristalno čist – misija digitalizacije i obnavljanja hrvatske filmske baštine pokazala se itekako uspješnom. Podsjećamo, 'Breza', klasik Ante Babaje iz 1967, jedan je od dvaju filmova (drugi je 'Vuk Samotnjak', 1972) koji su u T-HT-ovu projektu MAXtv Digiteka dobili novi život, a upravo je 'Breza' sinoć premijerno prikazana u novom ruhu na velikom platnu čak dviju kinodvorana Movieplexa Centra Kaptol.

Martina Kenji
Ante Babaja
Iako vizualno moderna i gotovo pa previše pročišćena, Babajina 'Breza' ipak zadržava duh 'pijanog', zagorskog izvornika, koliko i njegovu zlokobnu poetičnost, unatoč odsustvu ispucale stare filmske vrpce. Za to su svakako zaslužna i poznata lica, poput Fabijana Šovagovića, Dudeka, Nele Eržišnik ili Bate Živojinovića, u ulozi brkatog Zagorca sa zelenom kapicom, kao i jedno manje poznato, prelijepo lice tada 19-godišnje debitantice Mance Košir.

Čak i ako vam je ova adaptacija književnog klasika Slavka Kolara, draga nova generacijo, privlačna poput čitanja lektire, znajte da je Manca ovdje, kao što doliči ex-Yu kinematografiji, pokazala svoje predivne gole grudi (praktički u prvoj minuti filma), a i sama priča o borbi slobodnog pojedinca i primitivnog društva vječna je i sveprisutna, da ne kažemo univerzalna.

Na samoj premijeri pojavio se redatelj Ante Babaja, a poseban gost bio je i junak 'Vuka samotnjaka', ne, ne Hund, već legendarni Slavko Štimac, a obojica su 'Brezu' pogledali s drugim poznatim licima – na premijeri su tako viđeni i poznati hrvatski redatelji (Kristijan Milić, Goran Rušinović...), ali i neka lica s kojima se možete sudariti i na drugim događanjima od veće 'kulturno-društvene važnosti', kao što su TV voditelj Mario Petreković ili estradni guru Tonči Huljić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još