REZIME 2012.

Hrvatski filmovi - od gledljivih preko gledanih do hitova

26.12.2012 u 11:56

Bionic
Reading

Na kraju 2012. godine okrećemo se domaćim filmovima u redovnoj kinodistribuciji, a oni su se kretali od gledljivih preko kvalitetnih do gledanih, da bi u velikom finalu stigao i pravi hit

Iako nas je u 2012. godinu u velikom stilu uveo prošlogodišnji kinohit 'Koko i duhovi', domaći filmovi u kinima ipak nisu uspjeli zadržati visok Kokov let. No kraj godine na izdisaju najavio je nove uzlete čije će visine pokazati tek 2013. godina. Krenimo od početka.  
 
'7seX7'    

Film najavljivan kao prvi domaći erotski film nastao pod palicom redateljice imao je bombastičan medijski uzlet, no u kinima, u kojima se pojavio 12. siječnja, nije najbolje prošao. Prema procjenama, prikupio je nešto više od pet tisuća gledatelja. Riječ je o svojevrsnom omnibusu od sedam erotičnih priča snimljenih u jednom kadru u režiji Irene Škorić. Kako je tportalov kritičar primijetio, film je 'nakrcan erotikom te brojnim filozofskim, filmskim, glazbenim i društvenim referencama', ali je i 'cijepljen od humora'.


'Lea i Darija'

Film Branka Ivande otvorio je prošlogodišnju Pulu, da bi u kinodistribuciju stigao s početkom veljače. Drama je to, utemeljena na istinitim događajima, o naslovnim trinaestogodišnjim djevojčicama koje su uoči Drugog svjetskog rata bile velike zagrebačke kazališne zvijezde. Nažalost, ratni vihor ih je najokrutnije razdvojio. Kako je kritika primijetila, filmu silno nedostaje mašte, a mana mu je i prenaglašena crno-bijela podjela likova. U kina je privukao nešto više gledatelja od '7seX7', po procjeni oko osam i pol tisuća gledatelja.



'Ljudožder vegetarijanac'

Znatno bolje od prva dva filma među publikom i kritikom prošao je 'Ljudožder vegetarijanac' Branka Schmidta, koji je i izabran za hrvatskog predstavnika za Oscara. Rezultat je to solidne gledanosti, koračić-dva do 15 tisuća, ali i prikazivanja na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Naslovni lik je ginekolog Danko Babić (Rene Bitorajac), u javnosti uglađen i moralan doktor, u stvarnosti pokvarenjak na više razina. Kroz njegov je lik Schmidt, uz pomoć scenarista Ive Balenovića, vrlo direktno i filmski uvjerljivo te bez omotača iznio pred gledateljima etički mrak naše današnjice.


'Noćni brodovi'    

Buđenje proljeća bilo je u znaku jesenje ljubavi između Helene i Jakova koje su u dugometražnom prvijencu Igora Mirkovića odglumili velikani hrvatskog i slovenskog glumišta Ana Karić i Radko Polič. Junaci se upoznaju u domu za stare i nemoćne osobe iz kojeg bježe u lov na posljednje ljubavne trenutke. Topla priča, najavljivana kao hrvatska verzija 'Mostova okruga Madison', nije privukla previše gledatelja u kina, tek nešto više od pet tisuća njih koji su uživali u suigri dviju glumačkih veličina.


'Fleke'

Film Alde Tardozzija donosi nam priču miljama, godinama i svim ostalim udaljenu od 'zrele ljubavi' iz 'Noćnih brodova'. Junakinje filma koje tumače mlade glumice Iskra Jirsak i Nika Mašković određenim su se djelima, među kojima se nalazi ubojstvo taksista (inspirirano stvarnim događajem koji je prije desetak godina potresao Zagreb), smjestile u dubine društva. Priča se odigrava u jednoj zagrebačkoj noći, naslovne fleke su od krvi, a film ne pruža koliko je mogao. Niti publika nije nagrnula u kina, dapače, po procjeni, 'Fleke' su prikupile manje od tisuću gledatelja.  


'Korak po korak'

U ovoj ratnoj drami Biljane Čakić Veselić Vjera Kralj (Ksenija Marinković) ostaje bez životnih oslonaca. Rat koji stiže u Osijek protjerao je njenog muža Tomu podalje bojišnice, u Zagreb, a sina Krstu bliže bojišnici. Živi na samoj liniji obrane Osijeka kao sudski tumač, a zaradom pokušava kupiti sinu pancirku. Film se pojavio u kinima potiho, bez medijske podrške, i samim time ostao prilično nezamijećen.


'Inspektor Martin i banda puževa'

Animirani hrvatski film o inspektoru (smrdljivom) Martinu jedno je od ugodnijih iznenađenja godine. U redateljskom prvijencu Igora Lepčina superpoznati i superslavni inspektor Martin gubi svoj tajanstveni paket u neobičnoj avionskoj nesreći iznad male, zabite i lijepe livadice. U potrazi za paketom susreće nekoliko opaljenih puževa, šarmantnu gradonačelnicu i starog poznanika iz osnovne škole, s kojim se mrzi najviše na svijetu. Za zaplet je zaslužan opaki Stanko, najokrutniji kriminalac u dolini, u čije zastrašujuće ruke padaju junaci jedan po jedan. Kritika je bila oduševljena filmom i njegovim slojevitim humorom, a kritici vjerujemo. Između ostaloga, naš kritičar je napisao da je 'Inspektor Martin' velik trenutak za hrvatsku kinematografiju jer pokazuje da itekako postoji nada za naš film. Euforija publike je bila nešto diskretnija te se u kinima našlo nešto preko dvije tisuće gledatelja.


'Larin izbor: Izgubljeni princ'    

Vrlo gledana prva sezona 'Larinog izbora' ponukala je producente da na brzu ruku sklepaju devedesetak minuta nastavka i nazovu ih cjelovečernjim filmom. I bi tako. 'Izgubljeni princ' premijerno je zaigrao u kinima krajem lipnja i napravio potpunu pomutnju među bakicama i unukama koje su stvarale duge redove da saznaju što je i kako Lara konačno izabrala. No ni u petama im nije bilo da će za odgovor morati pričekati još cijelu drugu, opako dugu sezonu 'Larinog izbora'. Producenti su najavljivali da će postati najgledaniji hrvatski film uopće, no on je zastao na 'samo' 78 tisuća gledatelja, postavši time najgledaniji domaći film godine.


'Halimin put'

Velik povratak Alme Price na velika platna u teškom i emocijom nabijenom filmu Arsena A. Ostojića nije privukao previše gledatelja u kina, tek nešto više od sedam tisuća. Zato je privukao hvale kritike i struke, što je okrunio međunarodnim festivalskim nagradama. Film nas odvodi u Bosansku Krajinu 'gdje ljudi svakih pedeset godina iznova zidaju kuću, tu ti je svaki metar k'o kilometar', kako kaže naslovna junakinja. Dirljiva je to priča o dvjema ženama koje dijele jedno majčinstvo, a koje su vješto utjelovile Alma Prica i Olga Pakalović


'Pismo ćaći'

Pobjednik ovogodišnje Pule dugometražni je prvijenac Damira Čučića. U njemu neuspješni glumac Milivoj (Milivoj Beader) šalje videopisma ocu (Mate Gulin) kojega nije vidio godinama. U pismima ga optužuje za vlastitu nesreću i nezadovoljstvo. Film, odličan spoj vrlo uvjerljive i razigrane režije i glumaca, nije u kinima prikupio puno gledatelja (oko dvije tisuće), no to mu ni nije bila glavna namjera.


'Sonja i bik'

Pred kraj godine hrvatska kinematografija dobila je svoj novi filmski hit. Riječ je o romantičnoj i nimalo opterećenoj komediji 'Sonja i bik' koja je u prvom vikendu prikupila deset tisuća gledatelja, da bi ubrzo stigla do 30. Kako još igra, ne znamo na kojoj brojci će se zaustaviti, no sam početak je pokazao da su Hrvati željni domaćih komedija. I to dobrih. A to igrani dugometražni prvijenac Vlatke Vorkapić svakako jest. Riječ je o vrlo zabavnom, neopterećenom i duhovitom filmu s odličnim glumačkim rolama Gorana Bogdana, Judite Franković i Dejana Aćimovića.


'Svećenikova djeca' – nastavit će se…

Posljednja ovogodišnja premijera ujedno je najiščekivaniji film godine. Riječ je o novoj tragikomediji Vinka Brešana koja će u 2012. provesti samo nekoliko premijernih dana, a u kinodistribuciju dolazi 3. siječnja 2013. No po prvim pokazateljima, čini se da ćemo u 2013. godinu ući s dva vrlo jaka hrvatska filma u kinima. Uz nadu u još bolje nastavke…