BESPLATNE FILMSKE PROJEKCIJE

Sedmi dani srpske kulture u kinu Europa

30.11.2012 u 11:39

Bionic
Reading

Besplatnim projekcijama novih srpskih filmova u subotu, 1. prosinca, u kinu Europa započinju 7. Dani srpske kulture

U subotu, prvog dana prosinca, filmskim programom u kinu Europa započinju 7. Dani srpske kulture u Hrvatskoj. U subotu i nedjelju prikazat će se sedam intrigantnih, novih filmskih ostvarenja među kojima se izdvajaju dvije crne (tragi)komedije ('Crna Zorica' i 'Smrt čoveka na Balkanu') i dva iznimna filma mladog autora Srđana Keče ('Pismo ocu', 'Mirage').

Prikazat će se i nekoliko filmova mlađe generacije srpskih filmaša, studenata Fakulteta dramske umjetnosti u Beogradu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. Osim filmskog programa, Dani srpske kulture predstaviti će i probrani kazališni, glazbeni i književni program. Žanr srpske crne komedije, po kojem je susjedna kinematografija iznimno poznata i voljena, i ove je godine zastupljen u filmskom programu Dana srpske kulture. Predstaviti će ga dva filmska ostvarenja iz 2012. godine - 'Crna Zorica' redatelja Radoslava Pavkovića i Christine Hadjicharalambous i 'Smrt čoveka na Balkanu' u režiji Miroslava Momčilovića

Crna Zorica je hvaljena avanturistička komedija u kojoj djevojku iz naslova suseljani zovu 'poljubac smrti'- otkako se njena prva ljubav utopila u rijeci, muškarci oko nje umiru na nesvakidašnji način. Slučaj preuzima uobraženi beogradski policajac Mane i pokušava otkriti je li Zorica serijski ubojica ili samo djevojka željna ljubavi? Uz Ljumu Petrov i Branislava Trifunovića, u filmu glumi i Mirjana Kranović. Film je s uspjehom prikazivan na međunarodnim filmskim festivalima gdje ga je kritika hvalila i nerijetko uspoređivala s bizarnim izričajem karakterističnim za Tima Burtona.

 

'Smrt čoveka na Balkanu' je novi film Miroslava Momčilovića, autora filmova 'Kad porastem, biću Kengur' i 'Sedam i po', crna komedija koja rekonstruira događaje nakon ubojstva usamljenog kompozitora pred web kamerama s Emirom Hadžihafizbegovićem, Radoslavom Milenkovićem i Bojanom Žirovićem u glavnim ulogama.
Na ovogodišnjem međunarodnom filmskom festivalu Cinema City u Beogradu osvojio je čak četiri nagrade (režija, scenarij, muški glumac, nagrada kritike).

'Pismo ocu' i 'Mirage' dokumentarni su filmovi koji će nam predstaviti poetiku i interese mladog i cijenjenog autora Srđana Keče. Pismo ocu je intimni dokumentarac u kojem Keča pokušava shvatiti način na koji je njegov otac odlučio umrijet i otvara nekoliko kutija - sve što je ostalo iza oca. Zaboravljene fotografije, pisma i kućni video odvode film u Jugoslaviju sedamdesetih, kada su njegovi roditelji postali ljubavnici. 'Mirage' je višestruko nagrađivani filmski portret Dubaija koji počiva na kontradiktornostima toga grada – simbola napretka i bezgraničnog luksuza.

Filmski program zatvaraju kratki filmovi 'Momci, gde ste' studentice beogradske Akademije dramskih umjetnosti Jelene Gavrilović, 'Sekundarna sirovina' Stefana Ivančića i 'Hrvatski crnci' mladog studenta sociologije i antropologije Miloša Vlaisavljevića. Hrvatski crnci govore o pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i njihovim životima, a nakon ove projekcije (subota, 18.00 sati, kino Europa) održat će se okrugli stol na temu problema nezaposlenosti Srba u Republici Hrvatskoj. Voditelj razgovora je novinar Rade Dragojević, a sudionici su: Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, Ilija Obradović, bivši načelnik općine Donji Lapac i autor filma Miloš Vlaisavljević. Sve filmske projekcije su besplatne.