Film CANNES FILM FESTIVAL

Zlatna palma austrijskom redatelju Hanekeu

  • Autor: Hina
  • 25.5.2009 11:58:07
  • 25.5.2009 9:16:19

Austrijski redatelj Michael Haneke u nedjelju je osvojio Zlatnu palmu Canneskog filmskog festivala 2009. godine za film 'Das Weisse Band' (Bijela vrpca), mračnu priču o ruralnoj Njemačkoj uoči Prvog svjetskog rata

U tijesnoj utrci za Zlatnu palmu Haneke je svojim crno-bijelim filmom, koji najavljuje uspon europskog fašizma između dva svjetska rata, bio označen kao favorit budući da je već dobio nagradu međunarodnih kritičara za film u glavnoj konkurenciji Cannesa.

Festivalski žiri, kojim je presjedala francuska glumica Isabelle Huppert, drugu je nagradu na svečanosti u Cannesu dodijelio francuskom redatelju Jacquesu Audiardu za film 'Un Prophete'. Audiardov film govori o brutalnom zatvorskom obrazovanju jednog mladog Arapina.

Ove je godine nagrada za najbolju režiju dodijeljena Filipincu Brillanteu Mendozi za njegovu priču o nasilnom svijetu azijskih bandi u filmu 'Kinatay'.

Natjecanje je bilo neizvjesno i za ovogodišnje glumačke nagrade. Festivalski žiri za glavnu mušku ulogu nagradio je Austrijanca Christopha Waltza za ulogu oficira SS-a u filmu Quentina Tarantina 'Inglourious Basterds'.

Jedno od iznenađenja bila je nagrada za najbolju glumicu Charlotte Gainsbourg za ulogu u kontroverznom filmu 'Antikrist' danskog redatelja Larsa von Triera.

Nagradu za životno djelo i doprinos filmskoj umjetnosti dobio je francuski redatelj Alain Resnais.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još