SLUČAJNOSTI ILI NEŠTO VIŠE?

Holivudska prokletstva

23.05.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Tko kaže da su mitovi stvar prošlosti? Mnogi nas pričama o ukletome pokušavaju zastrašiti i danas, a prokletstva nisu pošteđene ni holivudske zvijezde. Urbane legende koje su vezane uz najgora prokletstva dolaze upravo iz tvornice snova, Hollywooda

Prokletstvo Little Bastarda

James Dean kraj Little Bastarda

Jedan od mitova o holivudskim prokletstvima s najduljim stažem je onaj o zlokobnom automobilu u kojem je stradao James Dean.

Little Bastard
, kako ga je James Dean nazvao, bio je jedan od svega 90 Porschea 550 Spyder, no imao je mračnu prošlost. Bio je gotovo u potpunosti uništen kad je njegov prvi vlasnik izgubio kontrolu nad njim, udario u stablo te na mjestu poginuo.

Prilikom popravaka, Little Bastard nastavio je donositi nesreću - pao je na dvojicu mehaničara, slomivši obojici obje noge.

Holivudska legenda kaže da je 23. rujna 1955. James Dean pozvao svog prijatelja Aleca Guinnessa želeći se pohvaliti svojim novim ljubimcem. No Guinness nije želio ući u Porsche jer mu je izgledao zlokobno te je navodno rekao Deanu da ni on ne ulazi u taj automobil jer će poginuti u njemu.

Točno tjedan dana kasnije, James Dean je poginuo u prometnoj nesreći za volanom Little Bastarda.

Christopher Reeve sa svojom suprugom prilikom posljednjeg pojavljivanja u javnosti
Prokletstvo Supermana
Prvi kojeg je zadesilo ovo prokletstvo bio je George Reeves. Proslavio se ulogom Supermana u popularnoj seriji pedesetih, a karijera mu je naprasno prekinuta kada je pronađen mrtav u nerazjašnjenim okolnostima kojima se pozabavio film Hollywoodland, u kojem je Reevesa utjelovio Ben Affleck.

No filmski serijal sedamdesetih i osamdesetih pokazao je puni potencijal prokletstva. Karizmatični Christopher Reeve koji je u četiri nastavka utjelovio Supermana, ostao je nepokretan nakon pada s konja, a 2004. je umro od posljedica svoga stanja.

Četiri godine prije Reeveove nesreće umro je i Lee Quiqley koji je u prvom nastavku glumio bebu Supermana. Bilo mu je tek 14 godina.

Prokletstvo Rosemaryne bebe
Kontroverzni film Romana Polanskog, o ženi koja rodi samog đavla na zahtjev muža koji je sklopio savez sa sotonističkim kultom kako bi stekao slavu i bogatstvo, ubrzo je zagrnuo veo užasa, ali onog stvarnog.

Godinu dana nakon promocije filma trudnu suprugu Polanskog Sharon Tate te četvero njezinih prijatelja brutalno je ubio Charles Manson i njegova ozloglašena družina.

Prokletstvo Egzorcista
Crkva ga je osudila i proglasila zlim, dijelu publike na premijeri je pozlilo, mnogi ga i danas smatraju najstrašnijim filmom svih vremena, a u Hollywoodu vjeruju da je film proklet.

Bizarnih događaja svakako ne nedostaje – čak devetero ljudi povezanih s filmom je umrlo za vrijeme ili ubrzo nakon snimanja filma (uključujući Jacka MacGowrana i brata Maxa Von Sydowa), set na kojem je sniman neobjašnjivo je izgorio, a za vrijeme premijere u Rimu munja je uništila 400 godina staro raspelo u blizini kina.

Prokletstvo Poltergeista
Trilogiju o ukletoj kući zadesilo je jedno od najpoznatijih prokletstava Hollywooda s čak četiri smrtna slučaja među glumačkom ekipom.

Mlada zvijezda filma Heather O'Rourke umrla je od septičkog šoka kad joj je bilo tek 12 godina, a njezinu sestru s velikog platna Dominique Dunne zadavio je njezin poremećeni dečko. Julian Beck, glumac koji je utjelovio zlog duha, umro je od raka, a njegov kolega Will Sampson, koji je glumio dobrog duha, umro je od komplikacija nakon transplantacije srca.

Prokletstvo Predskazanja
Još jedan kultni horor koji prate priče o prokletstvu, no ovoga puta vezani događaji obilježeni su sablasnom sličnošću s događajima u filmu.

Scenarista Davida Seltzera pogodila je munja, a redatelj specijalnih efekata John Richardson doživio je sa svojom djevojkom prometnu nesreću u kojoj je ona obezglavljena, poput jednog od protagonista filma.

Prokletstvo Billyja Boba Thorntona
Kao što prokletstvo Maggie O'Connel iz Života na sjeveru ubija njezine dečke, prokletstvo Billyja Boba ubija njegove filmske partnere. Čak je petero glumaca s kojima je surađivao umrlo – J. T. Walsh, John Ritter, Bernie Mac, Jim Varney i Heath Ledger, a još dvojica, Shia LaBoeuf i Morgan Freeman, jedva su izvukli žive glave nakon teških prometnih nesreća.

Kad se tome pridoda njegov kolega iz Tajne afere, rakom shrvani Patrick Swayze, ne čudi da zli jezici Hollywooda pričaju da je Angelina Jolie nosila Thorntonovu krv u bočici oko vrata kako bi se zaštitila od njegova prokletstva.

Prokletstvo Matrixa
Posljednji holivudski izdanak s etiketom prokletstva zaradio ju je također zbog smrtnih slučajeva. Za vrijeme snimanja drugog nastavka iznenada je preminula Gloria Foster, proslavljena ulogom Oracle u Matrix trilogiji. U drugom nastavku se nije pojavila ni Aaliyah, koja je trebala glumiti Zee, ali je nakon nekoliko snimljenih scena stradala u avionskoj nesreći.

Posljednje scene Vrane snimljene su uz pomoć specijalnih efekata
Prokletstvo Atuka
Atuk je izmišljeni pripadnik eskimskog plemena kojeg je u istoimenoj komediji trebao utjeloviti John Belushi. Neposredno prije početka snimanja Belushi je umro od prekomjerne količine droge.

Nekoliko godina kasnije ista uloga je ponuđena Samu Kinisonu, koji je nakon par snimljenih scena navodno poludio i odustao od snimanja, a dvije godine kasnije poginuo je u prometnoj nesreći.

Producenti su i dalje željeli snimiti film, a ulogu je prihvatio John Candy, no Atuk nikada nije zaživio jer je Candy ubrzo umro od srčanog udara

Prokletsvo obitelji Lee
Dvadeset godina nakon nerazjašnjene smrti Brucea Leeja, u jednako nerazjašnjenim okolnostima stradao je i njegov sin Brandon. Za vrijeme snimanja Vrane ustrijeljen je pištoljem u kojem su trebali biti ćorci, a okolnosti njegove smrti toliko su slične radnji filma da su istoga trena pokrenule priču o prokletstvu.

Naime, lik Vrane također je ustrijeljen pištoljem za koji je mislio da je prazan, i to noć prije nego što se trebao oženiti. Poput Vrane, Brandon je planirao vjenčanje sa svojom zaručnicom nakon što snimi posljednju scenu.

Ne priopustite: