ZATVOREN ZFF

Zlatna kolica Rumunjima i Slaughteru Nicku, 'predsjedniku'

20.10.2012 u 13:22

Bionic
Reading

U subotu su točno u podne u kinu Europa proglašeni pobjednici 10. Zagreb Film Festivala, koji su svoja Zlatna kolica preuzeli na večernjoj svečanoj dodjeli nagrada

Iako će vas filmovi na desetom ZFF-u zabavljati i oduševljavati cijelog vikenda, službeni dio festivala zatvoren je u subotu točno u podne proglašenjem pobjednika.

'Bilo nam je svima super. Uspjeli smo emitirati sve filmove iz programa i to bez kašnjenja. Iako smo se zbog recesije pomalo pribojavali odaziva, naša publika je opet u nevjerojatnom broju pohodila svih šest dvorana i ovom prilikom joj se zahvaljujem', istaknuo je prije samog proglašenja pobjednika Boris T. Matić.

O nagradama za dugometražni i kratkometražni igrani film odlučivao je žiri u sastavu: redatelj prošlogodišnjeg pobjedničkog filma 'Michael' Markus Schleinzer, scenarist Maurizio Braucci i producent i rukovoditelj Industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović

Zlatna kolica za najbolji dugometražni film i nagradu u iznosu od 4000 € žiri je dodijelio rumunjsko-nizozemskom filmu Radua Judea Svi u našoj obitelji'.

Prije objašnjenja nagrade, predstavnik žirija Markus Schleinzer istaknuo je veliko zadovoljstvo kvalitetom festivala, posebice u odnosu na skroman budžet. Što se tiče samog filma, o njemu je žiri rekao: 'Bliskost sa svim likovima koju osjećamo od samog početka, jednostavnost, a ujedno i složenost priče te izuzetan rad s glumcima bili su vrlo uvjerljivi za žiri. Film Svi u našoj obitelji ne nudi dovršenu priču niti je pokušava voditi prema jednom jedinom kraju i upravo je u tome njegova snaga. Nakon što je priča na velikom ekranu završila, nastavljaju se brojne moguće priče u našim glavama. Što biste više mogli tražiti?'

Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film i nagradu u iznosu od 1000 € isti žiri dodijelio je izraelskom filmu 'Povratak' ('Hazara') autora Shaya Levija, i to 'zato što se bavi pitanjem koje je vrlo važno u suvremenom izraelskom društvu, istražujući pritom univerzalnu ljudsku temu obiteljske psihe na vrlo zreo način', kako je objasnio žiri.

Posebno priznanje u kratkometražnoj konkurenciji dobio je poljski film 'Barbakan', autora Bartoloieja Zmude. 'Barbakan nam je ponudio stvarnu priču, ali s ritmom i ugođajem velikog trilera. Suočen s teškom sudbinom, frustrirani čovjek pokušava popraviti stvari na pogrešan način, što ga dovodi na rub smrti. Ovaj je kratki film dobro realiziran, glumci su uvjerljivi, a vlak, ujedno glavni lik, nastavlja voziti dalje. To su razlozi zbog kojih dajemo posebnu pohvalu filmu 'Barbakan' Bartlomieja Žmude.'

O dokumentarnom filmu odlučivao je žiri u sastavu: redatelj, scenarist i snimatelj Michael Glawogger, direktorica Međunarodnog festivala dokumentarnog filma One World posvećenog ljudskim pravima Hana Kulhánková i hrvatski redatelj Miroslav Sikavica, čiji je film 'Oblak' na prošlogodišnjem ZFF-u imao svjetsku premijeru.

Sa Zlatnim kolicima u toj konkurenciji i 1000 € iz Zagreba će otputovati kanadsko-srpski film 'Slaughtera Nicka za predsjednika', u režiji Roba Stewarta i to 'zbog apsurdnosti života i politike, zbog seksi dlakavih prsa, zbog havajskih košulja protiv Miloševića, zbog Nicka koji živi sa svojom majkom, zbog Slotera za predsjednika, zbog šarma i poštenja i zbog toga što bi svatko trebao imati priliku da svira punk u Novom Sadu', kako je objasnio Glawogger kao predstavnik žirija.

Izraelski film 'Život u slikama' Tamara Tala zaslužio je posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji 'za nježan i dubok prikaz odnosa bake i unuka, učinjen s mnogo poštovanja, ljubavi, brige i strpljenja. Uz to, divimo se oštrini i humoru stare dame. Svaka čast!'

Za kraj, preostale su nam domaće Kockice o kojima su odlučivali redatelj i član komisije za nacionalnu selekciju Festivala kratkih filmova u Clermont-Ferrandu Christian Denier, glumica Hristina Popović i hrvatski redatelj i scenarist Danilo Šerbedžija.

Zlatna kolica za najbolji film u Kockicama i nagradu u iznosu 10 tisuća kuna dobio je film 'Terarij' redateljice Hane Jušić. 'Kratki film je forma koja redatelju daje slobodu da koristi različite načine osjećaja za priču. Hanin snažan i jedinstven potpis odlikuje se visokom estetikom te sinergijom izuzetnog rada kamerom i zrelog osjećaja za dramaturgiju', istaknuo je u obrazloženju žiri, posebno priznanje dodijelivši filmu 'Babysitter' Ivana Sikavice.

Dodjelom nagrada, a potom i projekcijom filma 'Zagrebačke priče vol. 2' formalno je zaključen ovogodišnji, deseti po redu Zagreb Film Festival. Filmski program traje i tijekom nedjelje u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti te Dokukinu KIC, a uključuje izbor filmova iz svih programa ZFF-a.

U Muzeju suvremene umjetnosti u sklopu nedjeljnog programa u 20 sati održat će se službena premijera američkog dokumentarca 'Marina Abramović: Umjetnica je prisutna' u režiji Matthewa Akersa.

Filmovi s programa ovogodišnjeg ZFF-a, 'Vila' i 'Marina Abramović: Umjetnica je prisutna', dostupni u MAXtv videoteci.

'Svi u našoj obitelji'