MIRAJ GRBIĆ:

'Holivudski glamur je za mene idealan'

21.10.2012 u 12:43

Bionic
Reading

Povodom zagrebačke premijere filma 'Halimin put', dirljivog filmskog sevdaha koji je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli osvojio srca publike, glumac Miraj Grbić govori kako je bilo na snimanju, što ga je najviše dirnulo u ovoj istinitoj drami te u čemu je tajna bosanskog humora

'Halimin put' rađen je prema istinitoj priči; što vas je u cijelom scenariju najviše emotivno dirnulo?
Cijela priča je izuzetno emotivna. Ima puno potresnih, ali i duhovitih dijelova. Film neodoljivo podsjeća na život, tako da je emotivan kao cjelina. Cijelo vrijeme nas suptilno vodi kroz život Halime i svih drugih oko nje.

Nacionalna pripadnost i rat česte su tematike filmova. Zašto smo kao društvo još uvijek toliko opterećeni time?
Ne znam. Valjda zato što smo generalno takvi. To je realnost naroda na ovim prostorima, pa je tako česta tema i u filmovima. Uživamo biti ovce, dopuštati da nam neko usađuje vrijednosti koje kad-tad dovode do sukoba, u kojem opet ratuju ovce, a čobani leže u hladu.

Film ste snimali u Pisarovini, kako je bilo na snimanju?
Generalno je bila izuzetno dobra atmosfera. Jedan tužan film je zapravo napravila prilično vesela družina. Ja sam osobno često bio utišavan od redatelja Ostojića i podsjećan da ovo nije komedija.



Koliko je trajalo snimanje, što je bilo najteže?

Najteže su bile noćne scene i najteže je bilo putovati, jer sam u tom momentu radio na dva filma i seriji. Ali zapravo nismo imali nikakvih problema tijekom rada. Svi smo prionuli na posao i napravili izuzetan film na koji sam jako ponosan.

Nakon uloge u 'Nemogućoj misiji', možete li nam reći kako ste doživjeli Hollywood, je li hollywoodski glamur samo naizgled idealan?

Zapravo je idealan. Koliko god to htio usporediti s radom u Europi, a imao sam priliku raditi, Hollywood je ipak mjesto broj jedan u našem poslu.

Iz prve ruke, kakav je dojam Tom Cruise ostavio na vas? Je li imao neke 'zvjezdane ispade'?
Tom je izuzetan glumac i profesionalac. Vrlo je pristupačan, dobronamjeran, opušten. Uzivao sam radeći s njim.

Možete li usporediti snimanje filma u Hollywoodu sa snimanjem na ovim prostorima? U čemu je najveća razlika?

Najveća razlika je u mogućnostima. Ja sam radio u velikim i manjim produkcijama. 'Mission Impossible' konkretno je veliki blockbuster, ogromna produkcija koja ekipi omogućava sve potrebno da bi mogli dati najbolje od sebe.

Sa suprugom, hrvatskom glumicom Marijom Omaljev, glumite u 'Ruži vjetrova'. Pretpostavlja se da mnogo vremena provodite zajedno, je li to dobro ili loše za brak?

Ovo nam je prvi projekt koji ovako dugo radimo zajedno. Super je, idemo na posao, vraćamo se doma, nismo momentalno toliko na putu, tako da smo skoro pa k'o normalna obitelj (smijeh).

Gledatelji vas pamte i iz serije 'Lud, zbunjen, normalan', u čemu je tajna bosanskog humora?
Valjda u tome što kada imamo problem, vic o tome smislimo za minutu, a rješenje smišljamo godinama. Takvi smo!