U KINIMA: 'KUĆA NA KRAJU ULICE'

Ni Jennifer Lawrence nije uspjela spasiti ovu besmislicu

09.10.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Dosadan triler bez traga napetosti ili straha

Jennifer Lawrence proslavila se filmom 'Igre gladi' i sjajnom naslovnom ulogom opravdala status nove mlade glumačke nade. Prije tog visokobudžetnog spektakla Lawrence je glumila u filmu 'Kuća na kraju ulice' snimljenom 2010. koji je tek sada ušao u svjetsku distribuciju. Radi se o trileru znatno manjeg budžeta koji se već po najavama doima kao neoriginalna kopija bezbroj sličnih ostvarenja. U njemu glumi i Elisabeth Shue kojoj je karijera već neko vrijeme u padu, a redatelju Mark Tonderaiu ovo je tek drugi film. Ovo svakako ne zvuči obećavajuće, ali pogledajmo može li 'Kuća na kraju ulice' biti ugodno iznenađenje.

Nažalost, 'Kuća na kraju ulice' sasvim je besmisleno ostvarenje. Očito napravljen za ciljanu publiku, mlade bez filmskog iskustva, ovo je film koji uopće nije strašan, još manje zanimljiv, a na neki način i uvredljiv jer tretira publiku kao i svoje likove, poput naivnih neznalica. Jennifer Lawrence jedina je pozitivna karika, jer usprkos scenariju koji svakim trenutkom postaje gluplji ona uspijeva očarati svojim nastupom, pružajući specifičnu karizmu što je za ovakav uradak bacanje talenta 'u vjetar'. Većina filmskog vremena provodi se gradnjom loše ljubavne priče 'zapaprene' očajnim teen likovima, koja zapravo nigdje ne vodi jer se pri kraju sve pretvara u generički psihološki triler. Problem nije nedostatak originalnosti već loša 'egzekucija'. Glavni negativac je neupečatljiv, nezanimljiv i bez traga 'monstruoznosti' što zaključno čini scene koje bi trebale biti napete dosadnima. Tužno je gledati Lawrence ili Shue (koja još uvijek može dobro glumiti) kako se provlače kroz niz besmislenih sekvenci, okruženi likovima koji uopće ne ostavljaju emocionalni dojam. Što onda ostaje gledatelju s barem nekoliko pogledanih trilera? Gotovo ništa, jer napetosti nema, a priča je nategnuta gnjavaža. Atmosfera, glazba i način režije generički su kao i svaki drugi aspekt filma, kao da su svi uključeni bili nasilno prisiljeni ovo napraviti unutar rekordnog roka s minimalno uloženog truda. Budući da su 'Igre gladi' snimljene nakon ovoga promašaja, nadajmo se da će potencijalni budući trileri s Jennifer Lawrence biti bolje iskorištavanje njezina potencijala.

Teško je naći bilo kakav razlog za preporuku ovoga filma. Jennifer Lawrence talentirana je mlada glumica, ali ovo će ostati samo zanemariva 'mrlja' u njezinoj karijeri. Neoriginalan, dosadan i bez traga napetosti, 'Kuća na kraju ulice' je uradak koji treba ignorirati i što prije zaboraviti.