'DANS LA MAISON'

Film Françoisa Ozona najbolji u San Sebastianu

01.10.2012 u 10:53

Bionic
Reading

Psihološki triler francuskog redatelja Françoisa Ozona 'Dans la maison' ('U kući') osvojio je 'Zlatnu školjku' na festivalu u San Sebastianu

Film 'Dans la maison' (U kući) nastao je na temelju kazališnog komada 'El Chico de la ultima fila' (Dječak iz zadnjeg reda), španjolskog autora Juana Mayorge, i govori o odnosima između učitelja i 'pretjerano' nadarenog učenika.

Uz glavnu nagradu, Ozon, koji je najpoznatiji po mjuziklu '8 Women' i mističnoj drami 'Swimming Pool', osvojio je i nagradu za najbolji scenarij, no ne i za najboljeg redatelja, koju je osvojio Fernando Trueba za dramu 'El artista y la modelo' (Umjetnik i model).

Posebna nagrada žirija dodijeljena je nijemom filmu 'Blancanieves' (Snjeguljica) španjolskog redatelja Pabla Bergera. Isti film je osvojio i Srebrnu školjku za najbolju žensku ulogu, dodijeljenu naslovnoj Snjeguljici Macareni Garciji. Marcia je nagradupodijelila s kanadskom glumicom Katie Coseni za ulogu u filmu 'Foxfire'.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Joséu Sacristánu za film 'El muerto y ser feliz' (Mrtvac i osjećanje sreće) Javiera Rebolla, film ceste snimljen u Argentini.

Na festivalu su dodijeljene i četiri nagrade za životno djelo, i to Johnu Travolti, Tommyju Lee Jonesu, Ewanu McGregoru i Dustinu Hoffmanu, koji je na festivalu predstavio svoj redateljski prvijenac 'Quartet'.