25 FPS, 25. - 30. RUJNA

Počinje fešta filmske i video eksperimentale

25.09.2012 u 10:50

Bionic
Reading

Osmo izdanje 25 FPS-a Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa održat će se od 25. do 30. rujna u prostorima Studentskog centra u Zagrebu

Tijekom šest festivalskih dana publika će gledati recentnu eksperimentalnu i avangardnu filmsku produkciju u osam natjecateljskih i nizu popratnih programa. Na festivalu će biti prikazano ukupno 78 filmova te četiri audiovizualna performansa. Nagrade će dodjeljivati tri člana međunarodnog žirija: austrijska filmašica i videoumjetnica Mara Mattuschka, japanski autor eksperimentalnih filmova Daïchi Saïto i talijanski filmski programer za kratki i eksperimentalni film Sergio Fant. Domaći žiri kritike čine mladi kritičari i filmski autori: Igor Bezinović, Bojan Mucko i Ivan Ramljak. Cjelokupni program Festivala 25 FPS besplatan je.

Filmovi iz Konkurencije jednog gledatelje vode – Prema nebu!

U utorak u 20 sati, međunarodna fešta filmske i video eksperimentale poziva sve ljubitelje filmske avangarde na inauguraciju ovogodišnje palače užitaka. Pripremite se za polijetanje, jer festival se otvara četirima naslovima kojima ni nebo nije granica. Od found footage poslastice 'Meteor' Matthiasa Müllera i Christopha Girardeta pa do Provostovih romantično-neizvjesnih 'Dirljivih priča' koje istražuju nebeska prostranstva i filmske klišeje, prvi natjecateljski program gledatelje će hrabro povesti u jednom smjeru – Prema nebu!

U sklopu Konkurencije 1 bit će prikazan jedan od dva domaća rada iz konkurencije: 'We saw nothing but the uniform blue of the Sky' autora Damira Očka. Program se zaključuje prvim filmskim kozmonautom - Georgesom Mélièsom i projekcijom restaurirane i kolorirane kopije njegovog 'Puta na Mjesec' koji su uglazbili francuski elektroničari Air. Ovaj filmski klasik iz 1902. ne samo da je otvorio vrata filmske fantastike, nego i svima onima koji su nastavili istraživati kreativne mogućnosti filmskog medija.

Instalacija 'Glazba svjetla' Lis Rhodes stiže ravno iz londonskog muzeja Tate

Nakon otvaranja u 22 sata održat će se prvi u nizu performansa iz programa Expanded Cinema, koji u Zagreb stiže ravno iz londonskog Tate Moderna. Glazba svjetla Lis Rhodes danas se ubraja među reprezentativne primjere kreativnog proširivanja koncepta filma. Radi se o instalaciji od dva 16-milimetarska projektora, koji svojim međusobno suprotstavljenim projektorima gledatelja uranjaju direktno u prostor u kojem nastaje film. Zbog nastojanja da se kroz gustoću, boju i debljinu svjetlosnih linija stvori ritam analogan onome u glazbi, mnogi su ga proglasili nastavkom tradicije vizualne glazbe iz 1920-ih. Performans će se održati u predvorju Kina SC, a ulaz je besplatan.