25. DO 30. RUJNA

Izbor filmova 25 FPS u MAXtv videoteci

25.09.2012 u 11:12

Bionic
Reading

Od 25. do 30. rujna 2012., u Zagrebu se održava 8. izdanje festivala 25 FPS, posvećenog eksperimentalnom filmu i videu, a za to vrijeme moći će se u MAXtv videoteci pogledati (bez dodatne naknade) izbor radova iz programa

Uz kremu recentne produkcije eksperimentalnog i avangardnog filma koja konkurira za festivalske nagrade, ovogodišnje izdanje festivala u popratnim programima nudi raznovrsno obilje filmskih radova, prikazuje izbor iz nove domaće eksperimentalne produkcije i nastavlja s unikatnim i vrlo posjećenim programima Expanded Cinema.

Za vrijeme trajanja Festivala 25 FPS, u MAXtv videoteci moći će se pogledati (bez dodatne naknade) izbor radova iz ovogodišnjeg programa festivala: 'Čarolija za početnike' autorice Jesse McLean, 'Mišja palača' Haralda Hunda i Paula Horna, 'Aktivacija prirodnog procesa #3: Cvat' Hichama Berrade te 'S.O.S. Extraterrestria' Mare Mattuschke.

U filmu 'Čarolija za početnike' (Magic for Beginners, 2010), Jesse McLean propituje mitologije u kulturi obožavatelja od čežnje i opsjednutosti do vidovitosti. Prema riječima same autorice, film proučava potrebu za tim vezama (stvarnim ili izmišljenim), kao i potrebu za emocionalnim oslobađanjem koje može izazvati samo mašta. 'Interpoliraju se proizvodnja, širenje i potrošnja televizičnog doživljaja, istražujući kako ovakav prijenos informacija stvara vezu složenih odnosa između tvorca i gledaoca', objašnjava McLean, koja je svoje radove prikazivala na uglednim međunarodnim smotrama kao što su festival u Veneciji, transmediale i CPH: DOX. (Napomena: film 'Čarolija za početnike' sadrži bljeskajuće dijelove koje kod gledatelja s epilepsijom mogu izazvati napad bolesti.)

Zaštitni znak filmova austrijskih autora Haralda Hunda i Paula Horna je 'veselo i ironično svođenje naših ideja prostora i poimanja uobičajenog na razinu apsurda'. (Genoveva Rückert)
Za 10-minutni film 'Mišja palača' (Mouse Palace, 2010) izgradili su, od jestivog materijala za miševe, maketu pravog stana u mjerilu 1:10. Glodavci nisu ni stigli, a već su počeli grickati svoju nastambu... Harald Hund i Paul Horn žive i rade u Beču, a zajedno su napravili videoradove 'All People is Plastic' (2005), 'Dropping Furniture' (2008) i 'Apnoe' (2011).
26-godišnji Hicham Berrada autor je šestominutnog djela 'Aktivacija prirodnog procesa #3: Cvat' (Natural process activation #3: Bloom, 2012). 'Umjetnost u ovom radu ne pripisuje umjetnički predmet drugima. Ona je praksa. Ona je radnja. Minimalna ljudska intervencija svedena je na ulogu agensa, agensa među svim ostalim (svjetlost, vrućina, kiselina, osnova), agensa pokretanja prirodno aktivnih fizikalno-kemijskih procesa, nevidljivih materijalnom svijetu.' (Daniel Dobbels)

Ekskluzivni izbor filmova s festivala 25 FPS u MAXtv videoteci zaključuje 10-minutni rad austrijske autorice Mara Mattuschke 'S.O.S. Extraterrestria'. U ovom djelu, imitacija Godzille na putu prema sebi samoj: divovska svemirka na ulicama velegrada se zabavlja, uništava i pari s Eiffelovim tornjem... Mara Mattuschka produktivna je i originalna umjetnica i filmska autorica bugarskog podrijetla koja živi i radi u Beču. Njezini filmovi prikazani su na nizu uglednih festivala: Berlin, Beč, Rotterdam, San Sebastian, Toronto, Seul itd. Retrospektive njezinih filmova prikazivane su, između ostalog, u La Rochelleu, Beču, Anthology Film Archives u New Yorku, Tampereu i Tokiju.