19. TJEDAN ČEŠKOG FILMA

Najzanimljivija ostvarenja češke kinematografije

02.10.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Zahvaljujući jednoj od najstarijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj, Tjednu češkog filma, ni ove godine nećemo ostati uskraćeni za pregled recentnih naslova: riječ je o šest filmova nastalih u 2011. koji će se na platnu kina Europa prikazivati od 4. do 8. listopada

U ovih pet dana posvećenih recentnim češkim ostvarenjima, vjerna publika Tjedna češkog filmamoći će se nasmijati uz dvije komedije. U filmu 'Muške nade, muški snovi' redatelja Jiříja Vejdělekašarmantni šezdesetogodišnji bonvivan Rudolf obrazlaže svoju teoriju o nevjeri i temeljima za sretanbrak: 'Žena treba imati osjećaj da se mora boriti za svoga muškarca, da se mora truditi da ga zadrži. Išto je najvažnije, žena se ne smije dosađivati!' On ne razumije naivnost svoga nepodnošljivo korektnogzeta Ondřeja, koji zbog savjesnog ispunjavanja svojih dužnosti, ne zamjećuje kako se njegova ženaAlice počinje opasno dosađivati…

'Perfect Days' redateljice Alice Nellis bavi se životnim odlukamauspješne Erike koja za četrdeset četvrti rođendan dobiva krasnu čestitku od svoje bivše šogorice,neugodnu poruku na radiju od bivšega muža, kremu za bore od homoseksualnog prijatelja Richardai plaćeni striptiz od vlastite majke. No Erikinom životu nedostaje jedna stvar - dijete. S istim onimentuzijazmom s kojim je stvarala svoju uspješnu karijeru i gradila svoju osobnost Erika, se upušta uostvarenje svog novog cilja.

Na programu Tjedna češkog filma će se naći i obiteljska drama 'Pupoljci' redateljice Zdeněk Jiráskýkoja portretira češku radničku obitelj u malom gradu i njezin postupni raspad. Svaki od likova živi uskladu sa svojim idealom. Majka Kamila sa sigurnošću gleda u budućnost i ne namjerava se prepustitijadu svakodnevice dok Jarda, njen suprug, zna da ne može promijeniti ni sebe ni svijet, svjestan jeda je slab i ničemu ne teži. Njihova kći Agáta čezne za sretnim životom daleko od kuće, a sin Honzavjeruje u čistoću i snagu ljubavi, bez obzira na okolnosti u kojima je nastala. Ova osjetljiva socijalnadrama snažnim glumačkim izvedbama upotpunjuje svu složenost egzistencijalnog nezadovoljstva kojimodiše svaka scena u filmu.

U filmu 'Nevinost' redatelja Jana Hřebejka pratimo životni put od vrha prema dnu priznatog liječnika, voljenog oca i supruga koji biva optužen za iznimno težak zločin. Svoju kućnu adresu preko noći zamijenio je zatvorskom ćelijom iz koje se jako teško dokazuje nevinost. Istina na kraju navodno uvijek pobijedi laž i mržnju. No to ne mora značiti pobjedu nego samo pokreće daljnju, znatno zahtjevniju borbu. Posebno ako u težnji da se spasite otvorite pandorinu kutiju iz koje izlaze tajne koje su trebale zauvijek ostati skrivene.

'Alois Nebel' animirana je drama o otpravniku vlakova redatelja Tomáša Luňáka koja je nastala na temelju uspješnog stripa. Radnja počinje u jesen 1989. na željezničkoj stanici Bílý Potok u gorskom predjelu Jeseníky. Nebel je tihi usamljenik kojega s vremena na vrijeme spopadnu duhovi tamne europske prošlosti – nacistička okupacija, progoni Židova… Ukazuje mu se i Dorothe, žrtva nasilnog iseljavanja Nijemaca nakon Drugoga svjetskog rata. Halucinacije Nebela na kraju dovedu do ludila i on izgubi mjesto otpravnika vlakova. Krene u Prag tražiti drugi posao na željeznici i na tamošnjem glavnom kolodvoru pronađe svoju životnu ljubav Květu. Film je predložen kao češki kandidat za Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Tematski odmak dolazi s povijesnom ratnom dramom Jurja Herza 'Habermannov mlin' koja otvara jedno od najkontroverznijih poglavlja češke povijesti, poslijeratno iseljavanje Nijemaca iz Češke, pri kojem se često pravednički gnjev miješao s najnižim nagonima, ostavljajući za sobom krvavi trag. Jedna od žrtava povijesti koju pišu pobjednici trebao je biti njemački industrijalac Habermann, koji je s obitelji živio u sjevernoj Moravskoj. Okolnosti u kojima je skončao do danas su nejasne. Filmska priča samo je donekle inspirirana njegovom životnom sudbinom, ali zastrašujuće vjerno prikazuje paradokse najsumanutijih godina dvadesetog stoljeća. Habermanov mlin prva je češko-njemačko-austrijska koprodukcija koja otvara pitanja rata i nasilnog izgona ljudi.

Ova žanrovska i tematska raznolikost programa svakako će poslužiti kao odličan uvid u stvaralaštvo ove važne europske kinematografije, ali će ujedno biti i prava poslastica za sve istinske filmofile.

Svečano otvaranje 19. Tjedna češkog filma u kinu Europa počinje u četvrtak, 4. listopada u 20 sati, a ulaz je moguć samo uz pozivnice. Termini projekcija filmova od petka, 5. listopada do nedjelje 7. listopada su u 18,30 i 20,30 sati. Tjedan će zatvoriti repriza komedije 'Muške nade, muški snovi' u ponedjeljak 8. listopada. Cijena ulaznica iznosi 25 kuna, a za studente i umirovljenike 20 kuna. Paket ulaznica za sve projekcije iznosi 100 kuna i može se kupiti na blagajni kina Europa.