NA 8. 25 FPS-U

Uzbudljiv i aktulan program Expanded Cinema

11.09.2012 u 11:23

Bionic
Reading

Program Expanded Cinema možda najbolje utjelovljuje moto 8. izdanja Festivala 25 FPS: 'Povećajte rezoluciju vlastite percepcije'. Festival se održava od 25. do 30. rujna u zagrebačkom Studentskom centru

Radi se o nizu audiovizualnih performansa koji u svojim nastupima kontekst gledanja filma interpretiraju i obogaćuju kodovima iz drugih medija – kazališta, glazbe i skulpture, čime filmsku projekciju oslobađaju okvira kinoplatna te u nju uranjaju publiku, projekcijsku aparaturu i same izvođače.

Ovogodišnji program čine četiri audiovizualna performansa koja će koncept 'gledanja filma u kinu' promisliti na nove i originalne načine. Među njima se nalaze klasici proširenog filma i žive svjetlosne skulpture, kao i jedan splitsko-pulski dijalog između glazbe i filma.

Prvi program proširenog filma instalacija je koja je krajem kolovoza osvježena za The Tanks londonskog muzeja Tate Modern, a zove se Glazba svjetla (Light Music). Riječ je o jednom od najpoznatijih radova cijenjene britanske avangardne umjetnice Lis Rhodes, koji je nastao 1975. godine i danas se ubraja među reprezentativne primjere kreativnog proširivanja koncepta filma, ali i glazbe i skulpture. Glazba svjetla instalacija je od dva 16mm projektora koji na dva platna postavljena jedno nasuprot drugome projiciraju ravne linije. Različite konfiguracije tih linija – njihova frekvencija, debljina, boja i gustoća - stvaraju zvučni zapis pomoću optičkog zvuka. Radi se o ikoničkom ostvarenju proširenog filma koje gledatelja uranja direktno u prostor u kojem nastaje film, a predstavlja i nastavak tradicije vizualne glazbe koju su 1920-ih počeli umjetnici poput Hansa Richtera, Oscara Fischingera i Walthera Ruttmanna

Sandra Gibson i Luis Recoder međunarodno su priznati umjetnici koji se bave idejom filma i materijalnom stranom filmskog medija. Svoje su projekcijske performanse i instalacije dosad izlagali u galerijama, muzejima i na festivalima diljem svijeta, a na 25 FPS-u predstavit će se dvama nastupima. Zajedno s umjetnicom zvuka i skladateljicom Oliviom Block izvest će sada već klasični projekcijski performans iz 2008. godine Bez naziva (Untitled). Ovdje se monokromna filmska sličica projicira kroz zamagljenu ploču ovlaženu sustavom za ovlaživanje, a njihovi minimalni pomaci omogućuju savijanja i lomove zraka svjetlosti kojima postižu hipnotički efekt, a materijalnu stranu filmskog aparata pretvaraju u eterično iskustvo. Savijanje, zrcalno odbijanje i lomovi svjetlosti iz projektora uz pomoć jednostavnih intervencija u kinodvorani izvode žive svjetlosne skulpture.

Njihov drugi nastup zove se Aberacija svjetlosti: razotkrivanje tamne komore (Aberration of Light: Dark Chamber Disclosure), a u njemu će, ponovno s Oliviom Block, uz pomoć dva 35mm projektora i zasljepljujuću igru svjetla i zvukova predstaviti projekcionista kao izvođača filmskog/kino iskustva.

Podsjetimo da program Expanded Cinema uključuje i Splitske rekonstrukcije East Rodeo, projekciju sedam naslova snimljenih u produkciji Kino kluba Split u periodu od 1960-ih do 1980-ih koje će glazbom povezati improvizacije cijenjenog domaćeg avant-rock benda East Rodeo. East Rodeo je međunarodni glazbeni sastav čije autorsku jezgru čine Puljani Alen i Nenad Sinkauz. Bend se formirao 2002. godine pod okriljem eksperimentalnog glazbenog kazališta TAM teatromusica u Padovi, a njihovo je djelovanje obilježeno stalnim propitivanjem zvuka i vizualnih medija. Upravo je sklonost East Rodea prema vizualnim medijima bila okidač za ovaj nesvakidašnji mediteranski susret filma i glazbe.

Ulaz na sve programe festivala koji se održava u zagrebačkom Studentskom centru je besplatan.