DRUKČIJI OD DRUGIH

Avvantura Festival s rekordnim brojem posjetitelja

27.08.2012 u 18:04

Bionic
Reading

Avvantura Festival Film Forum Zadar privukao je u dva dana trajanja rekordan broj posjetitelja, koje nije omelo ni pogoršanje vremena

U Zadru se žiriju glavnoga programa koji se predstavio na prvoj press konferenciji (KAREL OCH, umjetnički direktor Festivala Karlovy Vary ; LUIS MINARRO, španjolski producent; STEFAN KITANOV, direktor filmskog festivala u Sofiji, NATAŠA PETROVIĆ, makedonska glumica) pridružio redatelj i scenarist OGNJEN SVILIČIĆ koji je oduševljen zadarskim festivalom jer u njemu vidi vrlo korisnu i jedinu platformu u hrvatskoj za spajanje filmaša s europskim fondovima i projektima Avvantura Festival Film Forum Zadar vidi kao mjesto na kojem će filmaš koji uvijek nosi u glavi svoj sljedeći film naći put za njegovu realizaciju.

'Zadar nikako nije mjesto pukog prikazivanja filmova', ističe Sviličić i dodaje da je zato drukčiji od drugih festivala.

Tome u korist ide i vrlo zanimljivo i korisno predavanje Francine Raveney iz najvećeg europskog filmskog fonda Eurimages koji je i službeni partner festivala. Tema financiranja i pravnoga okvira koprodukcija zainteresirala je brojne prisutne.

Britanski kompozitor Gabriel Currington govorio je o skladanju za TV i film, a Michelle Palant predstavnica labela EYE ON FILMS predstavila je novi važan poslovni model za promociju, cirkulaciju i distribuciju prvijenaca. Detaljnije će se o tom modelu govoriti u srijedu, 29. kolovoza, u 11 sati na okruglom stolu u Arsenalu. Guillaume Giovanetti turski je redatelj koji je govorio o svome prvijencu Noor.

Večeras će na Forumu biti prikazan film njemačkog redatelja VEITA HELMERA koji je na press konferenciji slikovito govorio o svojem iskustvu koprodukcije i načinu na koji je uspio snimati u raketnoj bazi Baikonur. Otkrio je da su veze s predsjedničkom obitelji svakako dobro došle kada radite u Kazahstanu, on ih je ostvario na način da je u scenarij dodao ulogu devetogodišnje djevojčice, kako bi Nazarbajeva unuka postala glumica u Baikonuru. Uostalom, Kazahstanci se nakon Borata boje filmaša, pa su skloni udovoljiti većini njihovih potreba. Film će se svidjeti i ljubiteljima glazbe Gorana Bregovića.