U KINIMA: 'SUSJEDI TREĆE VRSTE'

Slaba komedija velikog potencijala

27.08.2012 u 14:18

Bionic
Reading

Očajan scenarij prepun lošeg humora zasjenjuje sjajnu glumačku postavu

Susjedi treće vrste' nova je komedija s prilično dobrom glumačkom postavom i znanstveno-fantastičnom temom. Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill i Richard Ayoade (poznatiji po engleskim humorističnim serijama) svaki zasebno mogu svojim talentom biti glavni glumci neke komedije, stoga su očekivanja relativno velika, iako je redatelju Akivi Schafferu ovo prvi kinofilm. Vanjska publika i kritika prilično su negativno reagirale, ali pogledajmo o čemu je zapravo riječ.


Nažalost, 'Susjedi treće vrste' jedno je od većih razočarenja sezone, prvenstveno jer ne uspijeva realizirati potencijal uključene glumačke postave i znanstveno-fantastične priče. Sve negativne reakcije kritike i publike posve su opravdane, što u slučaju ovakvog projekta nitko nije priželjkivao. Krenimo prvo s pozitivnim elementima filma. Režija je dobra i razumljiva, s dobrim naglaskom na interakcije likova, a svi glumci su izvrsni i imaju sjajnu kemiju. Zapravo je iznenađujuće to koliko svaki pojedinac uspijeva biti upečatljiv s obzirom da je glavni problem očajan scenarij, što dokazuje glumačku kvalitetu.

Iako postoji nekoliko dobrih dosjetki, većina dijaloga temelji se na jednostavnim vulgarnim 'igrarijama' koje nemaju nikakvog smisla i uglavnom uopće nisu smiješne. Barem ne onima koji znaju kakve su uloge ovi glumci imali, a da je humor bio na vrhunskoj razini. Moramo li uistinu gledati dugu scenu toga kako Vince Vaughn urinira u limenku unutar auta, a da pritom scenaristi filma misle da je to urnebesno smiješno? Bilo bi smiješno da to ima neku poveznicu s konkretnom šalom, ali kao i bezbroj drugih scena, to ne vodi nigdje. Znanstveno-fantastični element filma s tajnom izvanzemaljskom invazijom djeluje naknadno ubačeno jer ne pruža nikakvo poboljšanje humorističnih dosjetki, već samo specijalne efekte da bi se film bolje prodao. 'Susjedi treće vrste' jako malo pruža i brzo se zaboravlja bez obzira na uključeni talent, što je kontinuirana frustracija tijekom gledanja filma. Gledatelj iščekuje veće povezivanje likova, bolje dijaloge ili nešto ludo i neočekivano, ali ništa od toga se ne dogodi.

Zaključno, 'Susjedi treće vrste' nije preporuka i može se zaobići. Uključeni glumci dobro su odradili svoj posao, ali nedostaje pravog humora i originalnosti koji bi opravdali budžet (68 milijuna dolara) i trošenja našega vremena. Razočaravajuće.