VUKOVAR FILM FESTIVAL

Novi Woody Allen oduševio vukovarsku publiku

25.08.2012 u 14:29

Bionic
Reading

Sinoćnja treća vukovarska večer bila je živa i filmski izuzetno kvalitetna

Publiku je pozdravio mladi srpski redatelj Mihajlo Jevtić, autor filma 'Gagarin i ja' o dječaku koji mašta postati astronautom. Potom je uslijedila perjanica festivala, rumunjska izvrsna drama Cristiana Mungijua 'Iza brda'.

Canneskog laureata predstavio je glavni glumac iz filma Valeriu Andriuta, dugogodišnji redateljev suradnik i prijatelj koji je vukovarsku publiku pozdravio zarastao u bradu koju je pustio za ulogu u filmu. Drama o pravim pravcatim egzorcizmima koji se događaju u rumunjsko-moldavskim pustopoljinama svakog je zaljubljenika u sedmu umjetnost natjerala da ne diše od uzbuđenja.

Karta više tražila se za premijerno hrvatsko prikazivanje novog filma Woodyja Allena, film 'Rimu s ljubavlju'. Publiku su nasmijale zavrzlame u stilu priznatog oskarovca, koji je ovoga puta svoj omiljeni New York zamijenio talijanskim vječnim gradom.
Partijalo se u beach baru Danube gardens uz zagrebačke rockere Kawasaki 3p.

Danas se od 12 sati u hotelu Lav održava autorsko pravna tribina o zaštiti autorstva unutar filmske industrije, predavač je Stribor Jurčić.

Dokumentrarni program u Ružički započinje mađarskim filmom 'Naslijeđe Čerrnobila: Zona', filmom koji priča o sudbinama ljudi koji su radili u nesretnom mjestu i okolici. Film će predstaviti redatelji Anton Bendaryevski i Mark Mazcelka.

Nakon njega slijedi životna priča grobara najvećeg moldavskog groblja, onog u glavnom gradu Kišinjevu: dok radnici jednog od najvećih europskih groblja kopaju rake, oni zastanu i u kamere pričaju svoje sjetne životne priče.


Na otoku u 16 sati slijedi iz popratnog programa 'Europo otvori se' žestoki triler 'Igra podzemlja' o islandskoj mafiji. Svi koji su propustili Woodyja Allena mogu ga pogledati danas u kinu Borovo od 16 sati.

Navečer slijedi gomila gostiju i izvrsnih filmova. Kratki film 'Vlakovi' o majci koja se prostituira da bi izliječila dijete predstavlja redatelj Pavel G Vesnakov. Dobitnika Češkog lava za najbolji film, film 'Pupoljci', predstavit će redatelj Zdenek Jirasky.
Potom u 21 sat na terasi Agencije za vodne putove slijedi pulski dobitnik 'Ljudožder vegetarijanc' o korupciji u hrvatskom zdravstvu. Redatelj Branko Schmidt i producent Stanislav Babić poklonit će se vukovarskoj publici.

Sutra se festival zatvara bugarskim nagrađivanim filmom 'Ave' te poslasticom i laureatom Sundance film festivala, američkim filmom 'Zvijeri južnih divljina'.

Žiri u sastavu glumac Goran Grgić, redatelj Jan Cvitkovič i novinar Marko Njegić neumorno radi, gleda filmove iz konkurencije i nije im nimalo lako.

Vukovarci su živnuli, žive festivalski, gledaju filmove i plešu uz žestoki rock. Sutra završava ovogodišnja vukovarska filmska priča uz proglašenje pobjednika.

'Vukovarci vole kad filmski cirkus dođe u njihov grad', kažu volonteri kojih je ove godine preko 40.