U KINIMA: 'PLAĆENICI 2'

Ocvale akcijske zvijezde ovoga su puta još zabavnije

17.08.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Nastavak akcijskog hita s 'dream teamom' uglavnom ocvalih akcijskih zvijezda još je zabavniji od prethodnog filma

Negdje oko trećine filma ‘Plaćenici 2’ ekipa naslovnih protagonista nakratko se odmara u bivšoj sovjetskoj vojnoj bazi te luckastim stjecajem okolnosti započnu temu tko bi što izabrao za svoj posljednji obrok. Maggie (Yu Nan), zgodna kineska specijalka koja je timu nametnuta kao pridružena članica na novom zadatku, prvo kaže da bi njezin izbor bila hrskava pečena patka s umakom od šljiva, a zatim doda - značajno pogledavši vođu plaćenika, Barneyja Rossa (Sylvester Stallone) – ‘ali volim i talijansko’. Budući da Barney, od imena nadalje, ni po čemu ne bi trebao biti Talijan, replika u kontekstu filma nema smisla, no vrlo je zabavno gledati kako Stallone kao suscenarist ubacuje spektakularno taštu liniju zapleta u kojem se njegovu liku otvoreno ‘upucava’ nekoliko desetljeća mlađa djevojka (u životu, Stallone je nedavno napunio 66. godinu, dok će Yu Nan uskoro proslaviti 34. rođendan).

Taj razmjerno sporedni detalj savršeno ilustrira razinu pretjerivanja i uglavnom prilično zabavne besramnosti prisutne u svim aspektima nastavka velikog akcijskog hita iz 2010. godine, u kojem je Stallone kao redatelj i scenarist prvi put okupio ‘dream team’ akcijskih zvijezda iz posljednja tri desetljeća. Od ekipe iz prvog filma u ‘dvojci’ više nema Mickeyja Rourkea, nastup Jeta Lija sveden je na minimum, dok Dolph Lundgren, Terry Crews i Randy Couture pružaju solidnu podršku Stalloneu u novoj misiji.

Nakon što su u prvom filmu operirali u izmišljenoj državi Vileni, koja bi se trebala nalaziti u Meksičkom zaljevu, Ross i njegov tim sada moraju prihvatiti zadatak koji ih isprva odvodi u planine Albanije, a zatim negdje u istočnu Europu, do sela u čijoj se blizini nalazi rudnik u kojem je još u doba bivšeg Sovjetskog Saveza skriveno pet tona plutonija. Tog vrlo vrijednog tereta želi se domoći nemilosrdni zlikovac Vilain (Jean-Claude Van Damme) koji će, međutim, napraviti presudnu pogrešku i nepovratno se zamjeriti Rossu i njegovoj ekipi. ‘Tragat ćemo za njima, pronaći ih i ubiti’, riječi su kojima Stalloneov lik, bez suvišne filozofije, definira plan akcije.

Redateljske zadatke na ‘dvojki’ Stallone je prepustio Englezu Simonu Westu, čiji je kultni prvijenac ‘Con Air – Opasan let’ iz 1997. godine u okvirima akcijskog žanra rijetko nadmašen po zabavnoj apsurdnosti. West, kojemu je ovo najskuplji projekt još od prvog filma o Lari Croft, snimljenog 2001. godine, očito je uživao izvodeći ono što se od njega tražilo – uprizorujući spektakularne akcijske scene manje-više bez ikakvog zanimanja za zaplet, likove i takve ‘sitnice’.

Dok je prvi film bio preopterećen pokušajima da u određenoj mjeri bude ozbiljan, u ‘dvojki’ nema takvih ambicija, ionako nepotrebnih u ovakvom tipu razbibrige. Umjesto toga, Stallone i suscenarist Richard Wenk uglavnom su se trudili smišljati luckaste dosjetke za paradu okupljenih zvijezda: Bruce Willis i Arnold Schwarzenegger ovog puta imaju bitnu veću minutažu nego u prvom filmu i osobito se dobro zabavljaju u sceni u kojoj se zafrkavaju s najpoznatijim replikama svojih karijera, no još je bolje iskorišten Chuck Norris koji, između ostalog, osobno prepričava poznati štos o tome što se dogodilo nakon što ga je ugrizla kobra. Efektan je i nastup Van Dammea u ulozi opakog Vilaina, a prezime tog lika jedna je od najboljih bedastih dosjetki u filmu.

Šarmantna Yu Nan sasvim se solidno snašla u tom supermačo-društvu, uspjevši nekako postići da ‘opčinjenost’ njezina lika Stalloneovim čak i ne izgleda posve neuvjerljivo, dok drugi novopridošlica na strani ‘good guysa’, Liam Hemsworth (brat Chrisa ‘Thora’ Hemswortha) ima najmanje zahvalnu ulogu kao najmlađi član plaćeničkog tima.

Budući da je prilično izvjesno da će ‘Plaćenici 2’ postići još veći uspjeh od prvog filma, već se počelo pričati o tome koje bi se akcijske zvijezde mogle pridružiti ekipi u trećem dijelu. Producenti su objavili da su već osigurali nastup Nicolasa Cagea, a tvrde da su u pregovorima s Clintom Eastwoodom, Harrisonom Fordom i Wesleyjem Snipesom. Malo je vjerojatno da će zaista sve nagovoriti, ali ako ostvare i pola od ciljanog, očekuje nas još dobre ‘old school’ zabave.