'IZA BRDA'

U Vukovar stižu glumci iz filma Cristiana Mungiuja

17.08.2012 u 11:40

Bionic
Reading

Šesti po redu festival podunavskih zemalja, Vukovar film festival održat će se od 22. do 26. kolovoza. Organizatori najavljuju mnoštvo inozemnih filmskih gostiju i bogati popratni sadržaj

Na 6. Vukovar film festivalu u službenoj podunavskoj konkurenciji prikazat će se novi film cijenjenog rumunjskog redatelja Cristiana Mungiuja, dobitnika Zlatne palme za film '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana', filmom 'Iza brda'/'Dupa dealuri'. Riječ je o filmu koji govori o dvije prijateljice od kojih se jedna 'obećala' Bogu, a druga je pak zarobljena u vrtlogu duševne bolesti, novo je to fascinantno djelo priznatog redatelja. Film je na Cannes film festivalu 2012. osvojio nagradu za najbolji scenarij (Mungiu) te za najbolje ženske glavne uloge (Cosmina Stratan i Cristina Flutur). Glavna glumica Cosmina Stratan i glumac Valeriu Andriuta bit će gosti festivala te će publici predstaviti svoj film.

Od dokumentarne konkurencije, organizatori izdvajaju novi film 'njemačkog' Turčina Fatiha Akina, najpoznatijeg po izvrsnom filmu 'Glavom kroz zid'. Radi se o naslovu 'Smeće u rajskom vrtu'/'Der Müll im Garten Eden' koji progovara o borbi crnomorske turske zajednice protiv odluke da se njihovo mjesto pretvori u odlagalište otpada.

U sklopu festivala organizatori najavljuju i autorsko pravnu tribinu, interaktivnu diskusiju o zaštiti autorstva i ostvarivanju autorskog i srodnih prava u audiovizualnom području. To je dio bogatog ovogodišnjeg Pegazovog autorskopravnog edukacijskog programa za hrvatske filmske autore, producente i umjetnike izvođače koji se ostvaruje uz potporu HAVC-a. Tribina će se održati u vukovarskom hotelu Lav 25. kolovoza u 12 sati. Voditelj tribine je autorskopravni specijalist Stribor Jurčić

Parti zona festivala i ove godine bit će beach bar Danube gardens. U srijedu, 22. kolovoza, sve posjetitelje 6. Vukovar film festivala glazbeno će zabaviti koncert zagrebačke hip hop grupe Elemental s početkom u 23 sata.