U 101. GODINI ŽIVOTA

Preminuo kultni istočnonjemački redatelj Kurt Maetzig

09.08.2012 u 21:20

Bionic
Reading

Ključna figura istočnonjemačke poslijeratne filmografije, filmski redatelj Kurt Maetzig, jedan od utemeljitelja državne filmske produkcijske kuće komunističke Istočne Njemačke, preminuo je u srijedu u dobi od 101 godine

Rođen u Berlinu 1911., Maetzig je slavu stekao dramom 'Ehe im Schatten' ('Vjenčanje u sjeni', 1947.), pričom o paru koji u 40-tim godinama prošloga stoljeća bježi iz nacističke Njemačke. Film je odmah postao jedan od najuspješnijih filmskih uradaka poslijeratnog razdoblja, privukavši više od 12 milijuna gledatelja.

Nacisti su Maetzigu zabranili rad zbog majke Židovke, no slavu je stekao u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, gdje mu je prilično ambivalentan odnos prema novom režimu, za koji je snimio i nekoliko propagandnih filmova, priskrbio status jednog od najcjenjenijih filmaša DDR-a.

Ipak, njegov film 'Das Kaninchen bin ich' ('Zec sam ja', 1965.) zabranjen je jer je ocijenjen nelojalnim spram komunističke partije. Svoju je premijeru imao 25 godina kasnije na filmskom festivalu u Berlinu, godinu dana nakon što je 1989. srušen Berlinski zid.

Maetzig je 1954. postao predsjednik Njemačke filmske akademije u Potsdam-Babelsbergu, gdje je deset godina predavao scensku režiju. U četiri je navrata u razdoblju između 1980. i 1990. predsjedao istočnonjemačkim Nacionalnim filmskim festivalom, a od 1950. je bio član Umjetničke akademije u Berlinu, gdje je pohranjen veći dio njegove filmske ostavštine. Živio je u malom selu Wildkuhlu u pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje, ženio se četiri puta i imao troje djece.