AVVANTURA FESTIVAL FILM FORUMZADAR

Nagrađivani filmovi na filmskom festivalu u Zadru

08.08.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Festival koji će se održati od 25. do 31. kolovoza, na tri gradske lokacije, osim novih filmova miljenika festivalske publike Sokurova i Hanekea, donosi i brojne hrvatske premijere

Glavni program festivala održat će se na trgu Forum, dok će se sporedni programi 'smjestiti' na još dvije zadarske lokacije.

Ove godine u Zadru publika ima prilike pogledati 'Fausta' u režiji Aleksandra Sokurova, koji nije uobičajena adaptacija Goetheova djela, a nagradio ga je i žiri venecijanskog filmskog festivala Zlatnim lavom. 'Amour' (Ljubav) Michaela Hanekea, dobitnik ovogodišnje Zlatne palme, propituje ljubav među osamdesetogodišnjacima. Film 'About  Off White Lies' (Dosta je malih laži) dolazi iz Izraela i uspješno je prikazan u sekciji 'Generation' Berlinalea, na Busan Festivalu, u Jeruzalemu i Palm Springsu: redateljica mlađe generacije Maya Kenig donosi priču o tinejdžerici Libby i njezinu ocu, baš u vrijeme izbijanja Drugog libanonskog rata.

Također će biti prikazan i 'The Pier', festivalski film omiljen kod publike, redatelja Gerarda Hurleya. 'Baikonur' njemačkog redatelja tzv.'wunderkinda' Veita Helmera međukulturalna je bajka u kojoj se mladić zaljubljuje u svemirsku turistkinju. Ujedno je ovo i prvi film ikada sniman u raketnoj bazi Baikonur. Iz Njemačke stiže i film redatelja Davida Wnendta 'Combat Girls' (Borbene djevojke) u kojem upoznajemo Marisu koja mrzi strance, policajce, Židove i želi si tetovirati Hitlerov lik, ali se njezini stavovi počinju mijenjati kada upoznaje mladog izbjeglicu iz Afganistana. Portugalski 'Tabu' Miguela Gomesa nagrađen je na Berlinaleu posebnom nagradom 'Alfred Bauer', a donosi ljubavnu priču iz kolonijalne portugalske Afrike pedesetih godina.

'Smrt čoveka na Balkanu' na nedavnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma nagrađen je 'Independent Camera Awardom', a režirao ga je Miroslav Momčilović. Događa se u jednom danu, jednom kadru, pred web kamerom, pred kojom se ubija usamljeni kompozitor, a pucanj će privući susjede. 'Pismo ćaći', najbolji film ovogodišnje Pule, u režiji Damira Čučića, također se nalazi u glavnom programu. Češki film 'Alois Nebel' talentiranog redatelja Tomaša Lunaka je impresivan i atmosferičan, crno-bijeli rotoscope animirani film.

'1st & 2nd Film' novi je program i u njemu se prikazuju prve i druge režije igranih, animiranih i dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta. Sekcija studentskih filmova donosi radove iz cijeloga svijeta koji često tretiraju temu otuđenosti, usamljenosti, bolnih sazrijevanja. I prošlogodišnja sekcija kratkoga filma pronašla je svoje gledatelje, pa je ponovno dio programa Avvantura Festivala Filmforumzadar.

Pod 'Klasike na Jadranu' organizatori su uvrstili filmove u slavu velikog Michelangela Antonionija, jednog od najznačajnijih autora 20. stoljeća:  'L’eclisse', 'La Notte', 'L’Avventura', 'Blow up', 'Chung Kuo China', 'Cronaca di un amore', 'Identificazione di una donna', 'Deserto rosso', 'Mistero di Oberwald' i 'Zabriskie Point'. Jacques Tati je drugi veliki autor čije filmove prikazuju: 'Mon Oncle', 'Play Time', 'Les Vacances de Monsieur Hulot', 'Parade' , 'Jour de Fete'.

Zadarski festival prvi je i jedini u Hrvatskoj koji se uključio u program 'Eye on films', novi biznis model za promociju, cirkulaciju i distribuciju prvijenaca. Riječ je o jedinstvenoj globalnoj mreži 40-ak filmskih festivala i 39 međunarodnih filmskih distributera, koja garantira protok tih filmskih naslova i njihovu komercijalnu eksploataciju.

Filmove iz glavnoga programa ocjenjivat će žiri u sastavu: KAREL OCH, umjetnički direktor festivala u Karlovym Varyma; LUIS MIÑARRO, španjolski producent i jedan od najvećih predstavnika europske indie produkcije koji u filmografiji bilježi i dobitnika Zlatne palme 'Uncle Bonmee Who Can Recall his Past Lives', STEFAN KITANOV, osnivač i direktor poznatog filmskog festivala u Sofiji, OGNJEN SVILIČIĆ, domaći redatelj i scenarist, te makedonska glumica NATAŠA PETROVIĆ, koja je bila Shooting Star 2011.

Prve i druge filmove ocjenjivat će naš redatelj DANILO ŠERBEDŽIJA, španjolski producent i član Europske filmske akademije ANTONIO SAURA i španjolska glumica RUTH GABRIEL. Studentske filmove ocjenjivat će mlada autorica HANA JUŠIĆ, studentica AV kulture SARA RADOVIĆ i predavač filmoloških kolegija sa Sveučilišta u Zadru RAJKO PETKOVIĆ. Sekciju kratkoga filma ocjenjuju fotografkinja MARE MILIN, glumica DORIS PINČIĆ i britanski kompozitor GABRIEL CURRINGTON

Pored filmskog programa u okviru filmskog foruma održavat će se razni seminari, okrugli stolovi, radionice i masterclassevi.

Maja Peterlić predstavit će nekoliko knjiga u izdanju Hrvatskog filmskog saveza, Loic Magneron iz Wide Managementa održat će masterclass na temu distribucije prvijenaca, Francine Raveney iz Eurimagesa vodit će seminar na temu financiranja koprodukcija, Doris Pinčić, Ruth Gabriel, Nataša Petrović, Sara Radović i druge učesnice festivala će prisustvovati na okruglom stolu s temom 'Pozicija žene u današnjoj filmskoj i TV produkciji', Veit Helmer će voditi filmsku radionicu u koprodukciji s Avvantura produkcijom - 'Mini europska koprodukcija u Zadru'. Engleski kompozitor i sound designer s dugogodišnjim iskustvom na BBC-u održat će seminar na temu 'Producirati muziku i sound design za TV i film'.