FESTIVAL PODUNAVSKIH ZEMALJA

Laureati Berlinalea i Sundance film festivala u Vukovaru

06.08.2012 u 11:07

Bionic
Reading

Vukovar film festival - festival podunavskih zemalja stigao je do svog 6. izdanja: održat će se od 22. do 26. kolovoza u Vukovaru na rekordnom broju lokacija

Natjecateljski podunavski program je iznimno jak, što potvrđuju dva naslova koja su se okitila nagradama na Berlin film festivalu. Radi se o njemačkom naslovu 'Barbara'Christiana Petzolda, dobitniku Srebrnog medvjeda za najbolju režiju. Izvrstan je to film o nevoljama istočnonjemačke liječnice koja je po političkoj kazni premještena u provincijsku bolnicu. Glavnu ulogu žene koja sanja o bijegu na zapad tumači poznata njemačka glumica Nina Hoss koja se proslavila ulogom u hit filmu 'Bijeli Masai'

Druga poslastica za filmofile bit će mađarski film Benedeka Fliegaufa, 'Samo vjetar' (Csak a Szel). Dobitnik je to Srebrnog medvjeda u kategoriji nagrade žirija. Izuzetno kontroverzan naslov progovara o nasilju nad mađarskim Romima, potisnutim strahovima te daje izuzetan uvid u život jedne autsajderske manjine.

U popratnom programu Svijet bit će prikazan pobjednik Sundance film festivala (Velika nagrada žirija) i dobitnik čak četiri nagrade na filmskom festivalu u Cannesu (Zlatna kamera), maštovit i inovativan naslov 'Zvijeri južnih divljina' (Beasts of the Southern wild). U njemu pratimo priču o šestogodišnjakinji suočenoj s nestankom majke i prethistorijskim bićima koja su oživjela zahvaljujući ekološkim promjenama na Zemlji.

Već je raspisan natječaj za tradicionalnu Dunavsku scenarističku radionicu koju će opet voditi Irena Krčelić. Priče (story outline u 24 riječi) se mogu slati na press@vukovarfilmfestval.com. Najboljih pet sudjelovat će u radionici te imati osiguran smještaj s doručkom u Vukovaru.