MADS MIKKELSEN

Najteže je glumiti loše napisane uloge

06.08.2012 u 07:50

Bionic
Reading

Poznati danski glumac Mads Mikkelsen, koji se prije nekoliko mjeseci okitio Zlatnom palmom, ovih je dana u okolici Rijeke snimao prvi interaktivni film ceste 'Move On', podijelivši iskustvo s nama. U razgovoru mu se pridružila i kolegica sa seta, Gabriela Marcinkova

Move On' je prvi interaktivni film ceste na svijetu u kojemu glavni glumac Mads Mikkelsen u sklopu tajne misije prenosi tajanstveni kofer iz jedne zemlje u drugu. Put ga vodi kroz osam zemalja, a u Hrvatsku je stigao potražiti djevojku koju glumi mlada slovačka glumica Gabriela Marcinkova, a koja nestaje nakon zajedničke romantične noći.

Kako ste postali dio ekipe filma 'Move On'?

Redatelj Asger Leth i ja već nekoliko godina tražimo projekt na kojem bismo zajedno radili. Ovaj je došao u Asgerove ruke koji... (u riječ mu se ubacuje redatelj filma): Nazvao sam ga i
rekao mu da ću ga ubiti ako ne pristane.

U filmu tumačite glavnu ulogu. Možete li nam reći nešto o liku koji tumačite?

Dobar je, loš i posebice zbunjen. Prenosi kofer s mjesta A na mjesto B, ne znajući točno zašto, stoga uvijek pomalo tapka u mraku. Muči se s vlastitom prošlošću. Dobar je u tome što radi, ali pomalo zahrđao. U svakom slučaju, on je čovjek na zadatku.

Budući da je riječ o interaktivnom filmu u čijem razvoju važnu ulogu igra publika, znate li što će se dogoditi na kraju filma?

Dobro pitanje. Imam neku ideju kakav bi mogao biti završetak. Film se sastoji od osam epizoda, odnosno osam scenarija od kojih posljednji namjerno nisam pročitao. Znam da postoji realna mogućnost izmjene i privlači me ta ideja da jednostavno pričekam i vidim kamo će me film odvesti.

Osjećate li se u tako vođenom filmu pomalo poput lutke kojom manipuliraju brojni lutkari?

Glumci se uvijek tako osjećaju, to je dio posla. No u isto vrijeme u razgovorima s redateljem i scenaristom i ja sudjelujem u razvoju priče i moje uloge. Ovaj put, za razliku od inače, nikako ne uspijevamo zatvoriti knjigu. Stalno dolaze nove sitnice, scene, dijalozi, izmijene. Nije uvijek najlakše prilagoditi se novim situacijama, poput, na primjer, dijaloga na meni nepoznatim jezicima koje moram brzo uhvatiti. No veliki je izazov. Gluma je uvijek izazov, no u ovom slučaju i nešto veći.

Kad smo kod glume, kako birate uloge?

Za mene su uloge sekundarne. Važniji mi je projekt u cjelini, sama priča. Tek onda na red dolazi lik. On ne treba biti radikalan ni poseban, ali mora imati ono nešto. Svejedno je li riječ o ulozi žrtve incesta ili Hitlera, tu nema ograničenja. Svi su likovi zanimljivi ako imaju to nešto. Jednako tako, svi su mi likovi koje sam glumio jednako dragi. U nekim filmovima sam više naučio, u drugim manje, no svi su mi dali nešto.

Kako se pripremate za ulogu?

Ovisi. Moje pripreme su intelektualne i baziraju se prvenstveno na scenariju. Jako puno pričam o liku tako da si stvorim njegove čvrste temelje. Unutar tog procesa odvije se i emocionalna priprema.

Koji su vam najteže uloge?

One loše napisane. Nije teško odglumiti emocionalno teške uloge, već one loše napisane.


U završnom dijelu razgovora Madsu se pridružila kolegica sa seta, lijepa i mlada slovačka glumica Gabriela Marcinkova

Gabriela i Mads
Je li vam bilo teško snimati vruće scene u filmu?

Gabriela: Meni je bilo jako lako jer sam snimala s Madsom.
Mads: To je dio glume. Morate postaviti pravila dokud možete ići. No kad se osjećate ugodno u društvu partnerice, nije nikakav problem.

Gabriela, kako ste se osjećali kad su vam rekli da ćete imati prilike zavesti Madsa Mikkelsena na velikom platnu?

Gabriela: Rekla sam si – super, baci se u akciju! Jako sam se veselila tome.
Mads: Možda sam ja zaveo nju? Ustvari, mene je jako lako zavesti. Ili je možda Gabriela jako dobra u zavođenju.