ČISTO ZLO

10 najmračnijih strip junaka na filmu

28.07.2012 u 11:42

Bionic
Reading

Iako će plavi i crveni trikoi uvijek imati svoje mjesto u svijetu superheroja, ne žele svi protagonisti iz stripova očuvati mir na svijetu u rukavicama i s mudrim riječima. Neki vole vatru pobjeđivati vatrom i brutalnim oružje, nasiljem i potpuno bez humora. Što je mračniji antiheroj, to su mračniji načini borbe koji često brišu razliku između dobra i zla. Popisali smo najmračnije od svih heroja i tamne svjetove koje nastanjuju

10. Punisher: War Zone

Ova treća filmska adaptacija stripa s Punisherom odrekla se solidne naracije, vjerodostojnog zapleta i razvoja likova, ali nudi neke od najnasilnijih i najkrvavijih scena. Cijeli je film pokušaj da svaka scena nasilja budu što žešća od prethodne i u tome uspijeva.

Najmračniji trenutak: Glavni negativac je Jigsaw, nazvan pod neurednim šavovima koji njegovo lice drže na okupu. Rane su nastale kad je bačen u stroj za mljevenje stakla koji je njegovo lice doslovce skinuo s lubanje.

9. Constantine

Rat između Raja i Pakla za osvajanje Zemlje i bitke za duše postaje mračan u svijetu Constantinea. Samoubojstava, vidovnjaci, vještice, demoni liječnici, koplja i Gavin Rossdale naći će svoje mjesto u filmu, ali na kraju će upravo anđeli biti najmračnija i najnemirnija stvorenja.

Najmračniji trenutak: Blijedi Lucifer Petera Stormarea iznenađujuće je grozan iako mu je lice je lišeno makeup efekata.

8. Spawn

Vojnik Al Simmons (Michael Jai White) je izdan, ubijen i poslan u pakao. Kad da to nije dovoljno loše, đavao mu nudi priliku da vidi ponovno svoju voljenu zaručnicu, ali pod uvjetom da vječno vodi vojsku demona u paklu. No zaboravlja mu spomenuti da je prošlo pet godina i da je njegova ljubav u braku s drugim. Kreće osveta, ali i obračun đavla i njegovih demona.





7. Vrana

Eric Draven postaje Vrana nakon što je njegova zaručnica silovana i ubijena, a on se ubija skočivši s zgrade od šest katova. Izlazi iz svog groba godinu kasnije, i uništava bandu koja mu je naudila. S imenima poput Top Dollar, T-Bird, Tin Tin i Funboy, svaki razbojnik koji ga je uvrijedio dobiva prikladnu brutalnu smrt.

Najmračniji trenutak: Nabijanje na ukras s grotesknim likom, spaljivanje u vatrenoj eksploziji, mač kroz grlo, ali najgora je scena kada ljuta ptica iskopa oči Bai Ling.



6. Oštrica

Rođen sa svim moćima i nijednom slabom točkom svog vampirskog roda, Blade (Wesley Snipes) želi istrijebiti vampire koji vladaju podzemnim svijetom. Njegov težak zadatak uključuje moćnu i krvavu bitku s bogom krvi La Magrom.

Najmračniji trenutak: Kada morbidno pretili vampir Pearl (Eric Edwards) osjeti dodir sunca.



5. Darkman

Darkman zapravo nije strip, ali je redatelj Sam Raimi bio prisiljen stvoriti svog superjunaka kada nije mogao osigurati prava na korištenje 'Sjene' ili 'Batmana'. Liam Neeson glumi Peytona Westlakea, znanstvenika čije je lice teško opečeno, pa žudi da se osveti nemilosrdnom mafijašu. Zajedno sa žudnjom za osvetom, Westlake gubi sposobnost da osjeti bol i sposobnost za sućut.

Najmračniji trenutak: Nastavci Darkman II i Darkman III: Die Darkman Die.



4. Wanted

Nadljudske ubojice bore se s urotama, novcem, ovisnostima i Loom of Fate u akcijskom filmu koji se temelji na stripu Marka Millara. Izdaja koja je u srcu ove priče postaje prilično tamna, kao i nasilje (ubojice imaju posebnu kemijsku kupku koja brzo može izliječiti rane). Ipak, katarzična transformacija protagonista Wesleyja Gibsona (James McAvoy) u nemilosrdnog ubojicu privlači pažnju, kao i razgolićeni lik Angeline Jolie.

Najmračniji trenutak: kad Gibson ne prestaje pucati u glavu svog protivnika.



3. V for Vendetta

Maskirani antiheroj V (Hugo Weaving) je prilično mračan lik na početku, ubija vladine dužnosnicke fašističkog režima koji ga je okrivio. No, otmica i mučenje mlade Evey (Natalie Portman) samo da bi se oslobodio vlastitih strahova čisto je zlo.

Najmračniji trenutak
: V brijačem reže prekrasne uvojke Evey i uskraćuje joj njezin seksipil.



2. Vitez tame

Čak tamniji od vizije Tima Burtona, drugi film Christophera Nolana u središtu ima unakažene zlikovce - Jokera i Two-Face.

Najmračniji trenutak: Dizanje u zrak bolnice i pokušaj da se nevini civili natjeraju da se međusobno ubijaju je prilično monstruozno, ali kirurško umetanje bombe unutar zatvorenika čisto je zlo.



1. Watchmen


Strip Alana Moorea doživio je prilične preinake u filmskoj adaptaciji koja postaje još tamnija pod redateljskom palicom Zacka Snydera. Silovanja, ubojstva, golotinja, zavjere i nepobjedivi divovski plavi čovjek koji ne voli nositi hlače - nije ono što očekujete.

Najmračniji trenutak: Pretjerano pokazivanje plavih genitalija je prilično uznemirujuće, ali najnasilniji se trenutak događa kada maskirani član odbora za građansku samozaštitu Rorschach (Jackie Earle Haley) sjekirom udara razbojnikovu glavu i sve to radi puno dulje nego što nalaže dobar ukus.