NA PLUS 30

10 najboljih filmova o ljetnom odmoru

04.08.2012 u 08:22

Bionic
Reading

Kad kažeš 'ljeto', možda pomisliš na ove filmske hitove. U špici sezone izabrali smo filmove iz raznih žanrovskih ladica koji su svaki na svoj način ponudili drugačiju sliku ljetnih praznika. Evo deset najboljih filmova i njihovih destinacija

1. Woodstock (2009)

Redatelj: Ang Lee
Ljetna destinacija: Woodstock, New York

Ima vrlo malo događaja koji mogu biti uzbudljiviji od situacije kada Elliot, koji je nehotice igra ključnu ulogu na festivalu u Woodstocku 1969, iznudi dozvolu da smjesti organizatore festivala u skromnom hotelu njegove obitelji. Zauzvrat, on dobiva ljetno putovanje života: isprobat će LSD s nepoznatim parom u kombiju, gledati koncert. I Elliot i svijet će biti potpuno drugačiji nakon Woodstocka. Zahvaljujući valovima boja i zvukova ovaj film i nas koji sjedimo pred ekranom transportira na čudesno, zabavno i nevjerojatno uzbudljivo ljetno putovanje.



2. Talentirani gospodin Ripley (1999)

Redatelj: Anthony Minghella
Ljetno odredište: Mongibello, Italija

Teško je zamisliti da bi odmor na talijanskoj obali mogao proći ikako drugačije nego fantastično dok ste u društvu bogatog i privlačnog Dickieja (Jude Law) i njegove djevojke (Gwyneth Paltrow). No, tu ćemo naučiti da čak i bogatstvo ima svoje granice. Dickiejev raskošan stil života izaziva zavist kod Ripleyja (Matt Damon) koji želi ukrasti njegov identitet. Iako Damonovom liku ne možemo držati stranu, njegove motive nije teško shvatiti. Tko ne bi zavidio besprijekorno odjevenom liku kojeg tumač Jude Law i uživa s lijepom Paltrow na plaži, jedreći na brodovima i uživajući na vespi?


 

3. Korak do slave (2000)
Redatelj: Cameron Crowe
Ljetno odredište: SAD, na turneji s rock bendom Stillwater

Otići na turneju s bendom pišući članak za The Rolling Stone, družiti se u sobi i autobusu lijepom grupie djevojkom (igra je Kate Hudson kojoj su oteli Zlatni globus za najbolju sporednu žensku ulogu) - malo koji ljetni odmor može biti uzbudljiviji od Williamog (Patrick Fugit) kojemu se sve to događa dok je još u srednjoj školi. Priča Camerona Crowea o tinejdžeru koji slučajno dobiva priliku života nije samo fikcija. Williamovo ljetovanje života zapravo je poluautobiografska priča koju je sam Crowe prošao kao mladi novinar časopisa Rolling Stone.



4. Diplomac (1967)

Redatelj: Mike Nichols
Ljetno odredište: kuća gospođe Robinson

Ben (Dustin Hoffman) upravo je diplomirao i provodi svoj posljednji ljetni odmor, sjeća gorku prazninu nakon studentskih dana i ne veseli se baš ulasku u stvarni svijet. Ben na kraju ljeta mora odlučiti što će sa sobom, ali se istodobno ne dvoumi što će učiniti s gospođom Robinson. Dat će da ga lijepa zrela žena zavede, ali će se sve zakomplicirati kad shvati se zaljubio u njezinu kćer. Hoffman je pobrao nominaciju za Oscara, film je osvojio Oscara za najbolju režiju i smatra se jednim od najboljih filmova ikada napravljenih. Here's to you, Mrs. Robinson!



5. Oslobađanje (1972)

Redatelj: John Boorman
Ljetna destinacija: zabit u Georgiji

Nisu svi godišnji odmori smješteni u idiličnim mjestima za odmor. Tu će neugodnu istinu saznati grupa poslovnih ljudi iz grada koji odluče otići u izlet u prirodu u zabiti Georgije. Od samog početka, uz zloguke zvukove bendža, postoje indicije da će njihov zlosretni ljetni bijeg biti manje spokojan nego što su planirali. Četiri će muškarca otkriti da su riječni brzaci njihova najmanja briga kad se nađu u strašnom sukobu s brđanima čiji su domovi kuće strave i užasa. Vidjet ćemo jednu od najšokantnijih nasilnih i uznemirujućih scena na filmu i nedvojbeno jednim od razloga zašto sami ne krenete na avanturu u baš svaku vuko***inu.



6. I tvoju mamu također (2001)

Redatelj: Alfonso Cuarón
Ljetna destinacija: plaža La Boca del Cielo

Kada dva tinejdžera (García Bernal, Luna) ostanu bez djevojaka za ljeto, pronalaze zamjensku ljubavnicu (stariju udanu ženu) obećavajući da će je odvesti na osamljenu plažu koja (iznenađenje!) zapravo ne postoji. Ovo je samo dio privlačnost ovog filma jer izlet ovog neobičnog trija pruža priliku da vidimo Meksiko na novi način. Ovaj film o seksualnom sazrijevanju bezvremena je priča i savršen izbor za vruće ljetne noći.



7. Petak 13. (1980)


Redatelj: Sean S. Cunningham
Ljetna destinacija: Ljetni kamp Crystal Lake

Kad Pamela Voorhees (Betsy Palmer) i njezin sin Jason dođu u kamp na jezeru Crystal Lake, saznat ćemo strašnu istinu: kamp ne mora uvijek biti mjesto za vedre ljetne uspomene. Gospođa Voorhees učinit će sve da kampiranje bude povezano s istinskom dozom strave. Jason i njegova mama pokrenuli su ovim filmom seriju filmskih nastavaka, učinivši ovu franšizu jednom od najprofitabilnijih filmova u povijesti horora.



8. Little Miss Sunshine (2006)

Redatelji: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Ljetna destinacija: izbor za 'Little Miss Sunshine', Redondo Beach, Kalifornija

Zamislite da se vozite u starom žutom Volkswagonovom kombiju zajedno sa svojom fantastično disfunkcionalnom obitelji uz malu sestricu koja želi pobijediti na natjecanju na kojem po svim kriterijima treba izgubiti. Ali, nakon 500 kilometara, jasno je da smo na rubu crnohumorne katastrofe. Hooverovi, obitelj čiji su članovi član šutljivi sin, tata koji je potpuni gubitnik, ujak homoseksualac, djed ovisan o heroinu, postat će jedna od najsimpatičnijih obitelji koje smo ikada upoznali na velikom ekranu. Na put s njima mogu krenuti samo hrabri.



9. Vicky Cristina Barcelona (2008)

Redatelj: Woody Allen
Ljetna destinacija: Barcelona (Duh)

Vicky (Hall) i Cristina (Johansson) na odmoru su iz snova i putuju u zemlju gdje će vino i seks pratiti turističke obilaske uz zgodnog stranca. Tajanstveni tip je Javier Bardem, koji će uspješno zavesti zaručenu ženu i uvesti je u trokut s emocionalno nestabilnom Penélope Cruz. Ovo je ljetovanje tako seksi da se i rizik da vas nožem probode lik koji tumači Penelope Cruz' čini prihvatljivim.



10. Ralje (1975)

Redatelj: Steven Spielberg
Ljetna destinacija: otok Amity

Već gotovo tri desetljeća ljetne morske zabave nose potencijalnu stravu da vas može napasti velika bijela psina. Spielbergovo remek-djelo još uvijek unosi strah do kosti sa svakim ulaskom u duboko more. 'Ralje' su možda uništile našu sposobnost da uživamo u modrim morskim dubinama, ali je taj film istodobno razbio sve rekorde na kinoblagajnama.