OMNIBUS U PULI

Nedovoljno snažan drugi dio 'Zagrebačkih priča'

26.07.2012 u 09:15

Bionic
Reading

Drugi dio 'Zagrebačkih priča', nastavak uspješnog i nagrađivanog istoimenog omnibusa iz 2009. godine, prikazan je u srijedu navečer na Festivalu igranog filma u Puli

Prvi dio 'Zagrebačkih priča' tematski i stilski bio je prilično rastresit, a kvalitetom prilično neujednačen pa su umjetnički savjetnici cijeloga projekta i producent Boris T. Matić ovaj put odabrali manji broj priča i široko ih tematski odredili prikazom ljubavnih i obiteljskih odnosa.

Djevojka koja s ocem provodi večer uoči njegova vjenčanja s puno mlađom djevojkom, odnos bračnog para pred rastavu s njihovom djevojčicom, prebrižni roditelji čiji sin prvi dan sam odlazi u školu, otac i sin koji svoje probleme rješavaju treningom, ljubavni par u očekivanju prinove u turobnom suživotu s ocem alkoholičarom te lezbijski par u ljubavnoj svađi – telegrafski je sadržaj priča diskretno montažno povezanih.

Najbolji dojam ostavila je Sara Hribar u epizodi 'Od danas do sutra', finoj studiji o bračnom razlazu uz iznimno dojmljiv nastup djevojčice Nike Trenc Sato. Vrlo simpatična je i jedina humorna priča, ona Alde Tardozzija nazvana 'Mucica', a za izdvojiti je i završna epizoda 'Na kvadrat' koju je prema scenariju Jasne Žmak režirao poznati autor videospotova Radislav Jovanov Gonzo, a na svojim glumačkim plećima iznijele su je Judita Franković i Ivana Roščić.

Većina priča snimljena je u interijerima stanova – jedini koji se većinski odlučio za eksterijer je Ivan Sikavica u pomalo nedorečenoj epizodi 'Sin' – pa im, kako kaže jedan od junaka omnibusa, pomalo 'nedostaje zraka', odnosno većeg manevra za razigravanje.

Drugi dio 'Zagrebačkih priča' nema tako jakih epizoda kakav je u prvom dijelu bio 'Žuti mjesec' Zvonimira Jurića koji je dogurao i do Berlinalea, no nema ni pretjerano loših dijelova.

Jedan od filmova omnibusa 2009.