MOTOVUN U ZAGREBU

Retrospektiva Terencea Daviesa u Ljetnom kinu Tuškanac

18.07.2012 u 14:23

Bionic
Reading

Prvi dio Motovun Film Festivala počinje projekcijama 'Motovun u Zagrebu' već ove subote, 21. srpnja u Ljetnom kinu Tuškanac i to retrospektivom filmova Terencea Daviesa, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Maverick

U subotu, 21. srpnja, prikazat će se kultna 'Trilogija Terencea Daviesa', stvarana tijekom sedam godina i podijeljena u tri dijela, naslovljena ‘Djeca’, ‘Bogorodica s djetetom’ i ‘Smrt i preobraženje’.

Slavna ‘Trilogija Terencea Daviesa’ prati život i smrt Daviesova fikcionalnog alter-ega Roberta Tuckera (kojega glume Phillip Mawdsley, Terry O'Sullivan i Wilfrid Brambell). Tucker, poput Daviesa, odrasta u strogoj muškoj školi i brojnoj katoličkoj obitelji. Kao mladić, obavlja posao uredskog službenika, ali još uvijek živi kod kuće i bori sa svojim skrivenom homoseksualnošću. Na kraju se mora nositi i sa smrću majke te suočiti sa sve slabijim zdravljem.

Davies je napisao scenarij za ‘Djecu’ (1976.) dok je bio u dramskoj školi, a film je snimio uz pomoć Britanskog filmskog instituta. ‘Bogorodicu s djetetom’ (1980.) snimio je na Nacionalnoj filmskoj školi kao svoj diplomski film, a ‘Smrt i Preobraženje’ (1983.) tri godine kasnije uz potporu BFI-ja i Greater London Arts Association.

Nedjelja, 22. srpnja, rezervirana je za još jedno Daviesovo remek djelo, ‘Udaljeni glasovi, mrtve prirode’. Ovaj je film dobio niz prestižnih filmskih nagrada, uključujući Nagradu međunarodnog udruženja kritičara na filmskom festivalu u Cannesu 1988. Priča filma smještena je u Liverpoolu prije Beatlesa u kojoj pratimo život radničke obitelji koju terorizira sadistički otac. Film je dijelom i autobiografski u kojem je Terence Davies duboko zaronio u vlastito sjećanje i fokusirajući se na iskustva svoje majke, sestara i braće čije je živote terorizirao brutalno nasilan otac.

U ponedjeljak, 23. srpnja, na Tuškancu se prikazuje film ‘U smiraj dugog dana’, u kojem Terence Davies još jednom kopa kroz rudnik svog liverpulskog djetinjstva. U fokusu je sretno djetinjstvo 11-godišnjeg Buda, introvertiranog i sramežljivog dječaka koji pedesetih godina prošlog stoljeća odrasta u siromašnoj radničkoj i katoličkoj obitelji nakon smrti oca zlostavljača. Vedri, dugi ljetni dani, odlasci u kino i slušanje glazbe na radiju, mali trenuci koji čine život ljepšim, kao kad majka tiho pjeva svoju omiljenu pjesmu pjeva, vruća šalica kakaa u hladnoj kišnoj noći, obiteljska okupljanja i strašna nadolazeća sjena tuge. Bud se mora privikavati na život u novoj školi. 'Ovo je priča o raju', kaže Davies, ‘ali o raju koji je već izgubljen i koji može preživjeti samo kao sjećanje.’

Sve projekcije počinju u 21,30, a cijena ulaznice je 20 kuna. Karte su već u pretprodaji na www.ulaznice.hr, a mogu se kupiti i na blagajni Oktogon svaki dan od 10 do 18 sati.

Motovun u Zagrebu nastavlja se 3. kolovoza i traje do 10. kolovoza, a u tom razdoblju prikazuje se izbor filmova Motovun Film Festivala, također u Ljetnom kinu Tuškanac.