LET 3 ZAGRIJAO ATMOSFERU

Otvaranje Međunarodnog programa 59. Pule

14.07.2012 u 14:18

Bionic
Reading

Subotnja medijska konferencija 59. festivala igranog filma u Puli prva je u ovogodišnjem nizu koja se održala u Zajednici Talijana, Circolu, mjestu na kojem ćemo u naredna dva tjedna upoznati brojne filmaše i njihove filmove

Konferenciju je otvorila ravnateljica Festivala Zdenka Višković-Vukić osvrtom na glazbenu uvertiru Leta 3 koji je sinoć dobro zagrijao posjetitelje Circola, a podsjetila je i na izložbu Duška Marušića Čičija Ona i ja' u Kinu Valli koja tematizira fotografov odnos s velebnom Arenom za vrijeme održavanja Festivala. Ravnateljica je izrazila posebno zadovoljstvo činjenicom da su već započele i prve filmske projekcije, naime, počela je Pulica, filmska selekcija za najmlađe, projekcijom filma Kapetan Mikula Mali.

Na kraju obraćanja predstavnicima medija ravnateljica Višković-Vukić je naglasila i razliku između Kaštela i Arene u smislu gledateljske atmosfere: 'Intimnost Kaštela po mjeri je čovjeka za individualno gledanje, dok je Arena najbolje moguće mjesto za kolektivno gledanje.' Posebnu zahvalu ravnateljica je uputila festivalskim sponzorima, pokroviteljima i naravno partnerima, a jedan od njih je bio i prisutan na konferenciji, Erik Lukšić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule.

Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković najavio je početak filmskih projekcija na Kaštelu, osobitost je ovogodišnjeg međunarodnog i popratnog filmskog programa velik broj francuskih filmova, a kao predstavnik zemlje partnera večerašnjoj će projekciji filma 'Zbogom kraljice' prisustvovati i predstavnici francuskog veleposlanstva, Ina Pouant, ataše za kulturu, i sam veleposlanik Jérôme Pasquier. Umjetnički ravnatelj Vidačković je ponudio presjek razvoja filmskih susreta na Kaštelu, od tek dva dana na samom početku pa do danas kad na toj divnoj pulskoj lokaciji imamo pravi mali filmski festival. Pred kraj programa na Kaštelu posjetitelji će imati priliku i upoznati ljude zaslužne za filmove koje ćemo tamo gledati. Članovi ekipa čak pet filmova (Noćni izlazak, Shun Li i pjesnik, Osveta, Savršeni dani i Italija: Voli je ili napusti) gostovat će u Puli i predstavit se publici na Kaštelu.

Let 3 u Circolu

Producentica Tanja Miličić osvrnula se na početak Pulice: 'Izbor filma Kapetan Mikula Mali nije bio slučajan jer smo željeli ponuditi roditeljima mogućnost da se i sami podsjete na svoje dane kad su kao djeca uživali u tom filmu'. Priča o odličnom odnosu Puljana i Festivala nastavlja se i dalje, grad iz godine u godinu sve intenzivnije živi svoj Festival, a ovogodišnja je novost tzv. Festivalski otok na Giardinima, mjesto na kojem će se održavati različite radionice, susreti i intervjui, a svoj prostor će na otoku imati i partner Festivala Hrvatski Telekom, te Auto Will.

Voditelj pulske poslovnice Auto Willa Igor Krajcar izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Festivalom, flota udobnih, modernih automobila spremna je za korištenje, a neće svi automobili biti u stalnom pokretu – dva vozila će biti izložena za razgledavanje ispred Arene te na Giardinima.

Šećer za kraj je ponudio Nenad Marjanović, odnosno Dr. Fric, koji je najavio glazbeni program pred otvaranje Kaštela – polusatni program benda The Light Cast ispunit će obradama hitova pulskih rock bendova, čime se Festival igranog filma povezuje i s alternativnom pulskom scenom, te se obilježava pedeset godina rocka u Puli. Na samom kraju medijske konferencije Tanja Miličić je naglasila i posebno zanimljivu filmsku projekciju kojom će ovogodišnji Festival završiti – Pula je konačno proizvela i prvi dugometražni igrani film, prigodnog naziva Pulska veza, kad će ovacije u Areni, sigurni smo, dosegnuti opasno visoke decibele.