OSLOBOĐENJE U 26 SLIKA

Sarajevski debi hrvatske filmske ekipe

08.05.2009 u 17:56

Bionic
Reading

U Sarajevu je u petak, u okviru projekta Sarajevo grad filma 2009, počelo snimanje kratkog igranog filma 'Oslobođenje u 26 slika' redatelja Ivana Ramljaka i Marka Skobalja iz Hrvatske, koji također potpisuju i scenarij za ovaj film. Uloge u filmu tumače Vladimir Jokanović, Edis Livnjak, Anđela Ramljak i Ahmed Bahto

Film 'Oslobođenje u 26 slika' prati dosadnu i tužnu svakodnevicu jednog devedesetogodišnjaka u Sarajevu. Osim ispunjavanja osnovnih ljudskih potreba i prisjećanja prošlosti, jedina važnija aktivnost u njegovom životu je gledanje dvogledom kroz prozor. Posebno je zainteresiran za jedan bračni par, iz kuće preko puta, gdje suprug svakodnevno fizički zlostavlja suprugu. Starac napokon odlučuje djelovati, jer ovo je njegova prilika da promijeni svakodnevnicu i možda posljednji put u životu učini neko dobro djelo.

Do sada je u okviru ovogodišnjeg projekta završeno snimanje filma 'Muzej prekinutih veza' rumunjske redateljice i scenaristice Iulie Rugine. U narednim danima slijedi i snimanje ostalih triju filmova: 'Ružičasta rijeka', grčkog redatelja Zachariasa Mavroeidisa i scenarista Ivora Martinića iz Hrvatske; 'Žena u ljubičastom', BiH redatelja Igora Drljače, za koji scenarij uz Drljaču potpisuje i Hrvoje Župarić iz Hrvatske; 'Čekanje' redatelja Daniela Beresa iz Mađarske i scenarista Zachariasa Mavroeidisa iz Grčke.

Projektom Sarajevo grad filma, pokrenutim 2008. godine, Sarajevo Film Festival dao je priliku mladim talentiranim filmskim stvarateljima da znanjem i kontaktima stečenima na Sarajevo Talent Campusu, obrazovnom programu Festivala snime svoje prve kratkometražne igrane filmove. Također, ovaj projekt potaknuo je suradnju među mladim kreativnim autorima te inicirao stvaranje nove mreže mladih filmskih talenata čiji rad predstavlja budućnost regionalne kinematografije. Već nakon prvog izdanja projekta pokazalo se da je Sarajevo grad filma dao značajan doprinos, ne samo stručnom usavršavanju mladih autora iz regije, već i promociji grada Sarajeva kao regionalnog filmskog centra koji otkriva i promovira nove zvijezde kinematografija jugoistočne Evrope.